Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nazister i det svenske forsvaret

Aktive nazister avtjener verneplikten i Sverige, til tross for at forsvaret sier at de forsøker å holde dem ute.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi gjør hva vi kan innenfor lovens rammer for å hindre at personer med nazistiske synspunkter avtjener verneplikten, sier leder av Pliktverket, Jan Tånneryd.

En kartlegging som avisen Vernpliktsnytt har gjort, viser at ti nazister er inne til førstegangstjeneste, tolv ble nylig dimittert og åtte skal snart innkalles.

Opplysningene som presenteres i siste nummer viser at det dreier seg om personer som har vært med på nazistiske arrangement og som i noen tilfeller er medlem av Nasjonalsosialistisk front.

Flere av dem er straffedømt, likevel er de innkalt av forsvaret. - Det er innlysende at vi i forsvaret ikke vil ha vernepliktige med rasistiske og antidemokratiske standpunkter, skriver viseforsvarssjef Frank Rosenius i en pressemelding. Han tilføyer at det er et regelverk som må følges.

Det foretas ingen kontroll av rekruttenes politiske ståsted for å røyke ut eventuelle nazister. - Det er bare i forbindelse med en del sikkerhetsklarert arbeid at det gjøres en grundigere kontroll gjennom politiregisteret. Da uttaler sikkerhetspolitiet seg og det hender det fører til at folk utelukkes, sier Jan Tånneryd. (NTB)