DEN NORDISKE MOTSTANDSBEVEGELSEN: Her i Falun tidligere i år. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix
DEN NORDISKE MOTSTANDSBEVEGELSEN: Her i Falun tidligere i år. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpixVis mer

Nazisme i Norden

Nazister tapte kamp om eget navn

Nordfrost og Nordfront er for likt. Det slår det svenske patent- og registreringsverket PRV fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden 1997 har Den nordiske motstandsbevegelsen, en revolusjonær nazistisk bevegelse, gjort seg gjeldende i Skandinavia.

Dette blant annet under forkortelsen «Nordfront» - et navn de i Sverige i stor grad har mistet retten til å bruke, ifølge Expressen.

Ga medhold

Navnetapet kommer som følge av en patentstrid med det tyske logistikkfirmaet Nordfrost.

I denne har Nordfrost fastholdt at navnet Nordfront minner for mye om deres eget. Det er et standpunkt det svenske patent- og registreringsverket PRV har gitt Nordfrost medhold i.

«Både visuelt og fonetisk foreligger det en høy grad av likhet da merkevarene Nordfrost og Nordfront bare skiller seg fra hverandre gjennom bokstavene S og N», skriver PRV i sin beslutning, ifølge Expressen.

Mister markedsføringsrett

Den svenske avisa skriver at selv om Den nordiske motstandsbevegelsen fortsatt får bruke «Nordfront» på klesplagg, mister de retten til å bruke det i forbindelse med markedsføring.

Mannen som har registrert varemerket i Sverige, er Jesper Andersson. Han har ikke kommentert avgjørelsen, verken overfor Expressen eller PRV.

Ikke varemerke i Norge

Den nordiske motstandsbevegelsen har ikke registrert Nordfront som et varemerke i Norge.

Likevel har bevegelsen også operert på norsk jord, både gjennom deltagelse i arrangementer og bevegelsens norske avdeling.

Når Dagbladet kontakter Otto Scharff, avdelingsdirektør for Patentstyret, sier han at avgjørelsen i Sverige i utgangspunktet ikke vil ha noe å si for eventuell bruk av Nordfront-navnet i Norge.

- Organiseringen for varemerker er territoriell, og hvert land har sitt eget regelverk, selv om disse i stor grad er harmonisert på tvers av landene, sier Scharff.

Kan i teorien blokkere

Avdelingsdirektøren legger til at firmaer ofte nektes å benytte et varemerke.

Dette særlig i saker der både navn og tjeneste er for likt et allerede eksisterende varemerke.

Nordfrost og Nordfront bedriver vidt forskjellige aktiviteter. Scharff utelukker imidlertid ikke at Nordfrost, som er registrert i Norge, i teorien kan forsøke å beskytte navnet sitt også i Norge.

- Om de hadde forsøkt å registrere Nordfront-navnet i Norge, kunne Nordfrost ha lagt inn en protest tilsvarende hva som er gjort i Sverige, sier Otto Scharff til Dagbladet.

Deltar i Almedalsuka

Vedtaket i Sverige kommer under Almedalsuka - et viktig politisk arrangement i Sverige. Der har Den nordiske motstandsbevegelsen fått tillatelse til å delta, noe som har ført til krass kritikk fra flere politikere.

Blant disse er statsminister Stefan Löfven.

- De er jo imot demokratiet, og da må vi alle spørre oss selv om vi skal gi dem tilgang til demokratiske plattformer som vi selv arrangerer, sa Löfven i forkant av arrangementet, ifølge NTB.