Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nazisympatisør sentral i pengejakten på bin Laden

Kort tid etter terrorangrepet på USA, beordret president Bush en jakt på pengestrømmen til terroristene. I sentrum av etterforskingen står en sveitsisk nazisympatisør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I nynazistmiljøer er 74 år gamle Albert Huber en kjent mann. Den pensjonerte sveitsiske journalisten holder foredrag for høyreekstreme grupper over hele verden, hvor han forfekter at Holocaust er overdrevet.

De to siste tiårene har han vært regelmessig i USA og forelest på Arayan youth- og Nation of Islam-møter. Hubers foredrag er spesielt populære blant radikale muslimer. Den blåøyde, gråhårede Huber konverterte til Islam på 60-tallet, skriver anerkjente Newsweek denne uka.

Nå kaller han seg Ahmad og mener at nynazister og muslimer bør stå sammen i kampen mot Israel.

- USA er nå kontrollert av en liten jødisk fraksjon. Vi lager et samarbeid mellom islamske bevegelser og Nye Høyre i Europa, sier han.

Så imponert over hans teorier var Irans diktator Ayatollah Khomeini at Huber en gang ble invitert til et møte i Teheran. Mer nylig har han blitt kontaktet på islamske konferanser av menn som introduserte seg som Osama bin Ladens representanter.

Står på terrorliste

Han hevder selv han ikke har noe samarbeid med terrorister. Internasjonale etterforskere er av en annen oppfatning.

I fjor ble han satt på en liste over folk som er mistenkt for å finansiere terror. Huber satt i styret i al-Taqwa, et nettverk som ifølge amerikansk etterretning skjuler penger for bin Ladens al-Qaida og andre internasjonale terrorgrupper.

Etterforskere som undersøker Osama bin Ladens sti har visst om al-Taqwa i flere år, men gruppens struktur har gjort den vanskelig å få tak på. Kun timer etter terrorangrepet ble imidlertid fokus rettet mot al-Taqwa.

Nære kilder til George W. Bush fortalte Newsweek at presidenten forlangte at pengestrømmen skulle stoppes. «Jeg vil ha pengene deres,» sa han. «Jeg vil ha de nå. Jeg vil skade dem.»

I november frøs det amerikanske finansdepartementet verdiene til al-Taqwa, Huber og andre ledere i nettverket. Kort tid etter ble det slått konkurs. al-Taqwa-ledere på sin side, benekter på det sterkeste at de har noe med terroristene å gjøre.

Men etter måneder med graving, mener FBI nå å kunne bevise at al-Taqwa forsynte bin Laden med penger - både før og etter 11. september.

Unngår kontroll

al-Taqwa betyr «frykt for Gud», og ble stiftet i slutten av 80-åra av lederne i Muslim Brotherhood, et hemmelig samfunn som ønsket å skape en verdensomspennende islamsk regjering.

al-Taqwa hadde ingen kontorer, men hele operasjonen besto av fire menn som jobbet i en liten leilighet i Lugano i Sveits. Byen er kjent som «himmelen» for skattesvindlere og hvitvasking av penger. Selskapet ble også registrert som en bank på Bahamas, hvor loven gjør det lett å hemmeligholde informasjon om pengetransaksjoner.

Etterretningskilder sier at de ikke var klar over al-Taqwas aktiviteter før på midten av 90-tallet da Egypt startet en etterforsking. De så etter mulige bånd mellom terrorister og en av grunnleggerne av al-Taqwa, Ahmed Idris Nasreddin.

På begynnelsen av 90-tallet hjalp han The Islamic Cultural Institute of Milan, en moske i Italia, å komme i gang. Etterretningsbyråer i Europa mistenkte instituttet å samarbeide med al-Qaida og andre terrorgrupper.

Det amerikanske forsvarsdepartementet beskriver moskeen som «al-Qaidas hovedsete i Europa. Fasilitetene brukes til å forflytte våpen, menn og penger rundt om i verden».

Ikke nok til rettssak

Både Nasreddins advokat og en tidligere venn sier til Newsweek at han ikke er involvert i terrorvirksomhet. Avsløringen rundt moskeen i Milano gjorde uansett etterforskere nysgjerrige på om også andre i al-Taqwa-nettverket har tette bånd til terrorister. Og etter ambassadebombingene i Afrika, ble gravingen rundt nettverket ytterligere trappet opp.

Etterretningskilder i USA sier at de har klart å spore telefonkontakt mellom al-Taqwa og medlemmer av bin Ladens innerste sirkel. Nettverkets struktur har derimot gjort det vanskelig å bevise at penger har skiftet hender. Etter amerikansk press besluttet regjeringen på Bahamas å trekke tilbake selskapets lisens i mai i fjor. al-Taqwa skal likevel ha fortsatt å operere som før.

Nå har også den sveitsiske regjeringen besluttet å sette i gang full etterforsking, og advokater sier nå at de har samlet tusenvis av dokumenter som er beslaglagt. Alle involverte benekter hvitvasking av penger og noen som helst tilknytning til terrorister, og det er foreløpig ikke nok bevis mot dem til en rettssak.

Ifølge Newsweek skal al-Taqwa kun være et av selskapene som har forsynt Osama bin Laden med penger. Klarer derimot USA å bryte ned dét nettverket, kan det være et viktig steg i kampen mot terroristens midler.

STØTTER TERROR: Fra denne bygningen i Lugano skal al-Taqwa ha operert. Selskapet er under etterforsking for å ha støttet al-Qaida.
NETTVERK: En oversikt over det økonimiske nettverket rundt Osama bin Laden ble presentert på en pressekonferanse i Bern.
JAGES: Osama bin Laden får penger, men fra hvem? Internasjonale etterretningsbyråer graver seg ned i jakten på pengene til bin Laden.
VIL TA PENGENE: George W. Bush ønsker at alle bankkonti som pøser ut penger til Osama bin Laden skal fryses.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!