NR. 1 OG NR. 2: Hermann Göring (t.h.) var lenge ansett for å være Det tredje rikes nummer to, etter Adolf Hitler (t.v.). Her avbildet i 1938. Foto: BUNDESARCHIV / WIKIMEDIA COMMONS
NR. 1 OG NR. 2: Hermann Göring (t.h.) var lenge ansett for å være Det tredje rikes nummer to, etter Adolf Hitler (t.v.). Her avbildet i 1938. Foto: BUNDESARCHIV / WIKIMEDIA COMMONSVis mer

Naziteppe henger på Angela Merkels kontor

Stammer fra samlingen Hermann Göring stjal fra jøder og andre ofre for Det tredje rike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et verdifullt persisk veggteppe som henger på Tysklands forbundskansler Angela Merkels kontor, viser seg å komme fra stornazisten Hermann Görings samling av for en stor del stjålet kunst, skriver magasinet Der Spiegel (lenken går til en sterkt forkortet utgave av papirsaken, red.anm.).

Men det stopper ikke der. Et annet liknende teppe fra Görings samling befinner seg i forbundsregjeringens gjestehus utenfor Bonn, og en veggseksjon som i sin tid ble beslaglagt av Hans Posse, administrator for all stjålet kunst i Det tredje rike, står på forbundspresident Joachim Gaucks kontor.

Til sammen er 600 slike gjenstander i bruk i det offentlige Tyskland i dag, skriver magasinet.

Pinlig Ifølge tyske medier er Merkels reaksjon på avsløringen ukjent. Den britiske tabloiden Daily Mail mener imidlertid å vite at Merkel er «rasende», og at teppet vil bli fjernet fra kontoret i løpet av uka.

Forbundsrepublikken Tyskland bruker store ressurser for å ta avstand fra nazitida. Opplysningen fra magasinets gravejournalister kommer lite beleilig for kansler Merkel i et valgår, og med opposisjonen ubehagelig tett innpå.

Nazistene tilegnet seg enorme mengder kunst og andre verdigjenstander på tvilsomt vis i løpet av sin regjeringstid - ikke minst fra tyske og østerrikske jøder, som måtte gi fra seg store verdier for å få lov til å flykte utenlands. I andre tilfeller ble kunsten regelrett stjålet fra fengslede og likviderte personer i riket eller de okkuperte områdene.

Ingen hadde så stor samling som luksusdyret Hermann Göring, som i kraft av å være Luftwaffe-sjef, riksmarskalk (Nazi-Tysklands øverste militære rang) og nummer to i riket etter Hitler tilegnet seg flere tusen verk.

Sporet opp 2500 gjenstander Så hvordan endte Göring-teppet opp på Merkels kontor?

Nøyaktig hvordan det er skjedd, er ikke brakt på det rene - men Der Spiegel-journalistene har sporet opp 2500 naziplyndrede gjenstander - blant annet malerier, skulpturer og møbler - som enten befinner seg i kjelleren på tyske museer eller er lånt ut til offentlige kontorer.

STJÅLET KUNST: Øverstkommanderende for de allierte styrkene i Europa, general Dwight D. Eisenhower (t.h.), inspiserer kunst stjålet av nazistene på et lager i Thüringen i april 1945 sammen med generalene Omar Bradley (t.v.) og George S. Patton. Den dag i dag er verdier for hundrevis av millioner ennå ikke tilbakeført til sine rettmessige eiere, mange av dem jøder som enten ble likvidert av nazistene eller måtte flykte. Foto: US NATIONAL ARCHIVES / AP / NTB SCANPIX
STJÅLET KUNST: Øverstkommanderende for de allierte styrkene i Europa, general Dwight D. Eisenhower (t.h.), inspiserer kunst stjålet av nazistene på et lager i Thüringen i april 1945 sammen med generalene Omar Bradley (t.v.) og George S. Patton. Den dag i dag er verdier for hundrevis av millioner ennå ikke tilbakeført til sine rettmessige eiere, mange av dem jøder som enten ble likvidert av nazistene eller måtte flykte. Foto: US NATIONAL ARCHIVES / AP / NTB SCANPIX Vis mer

Det som ble funnet av nazistenes kunst, ble beslaglagt av de allierte. Etter krigen prøvde vesttyske myndigheter å tilbakeføre samlingene til sine eiere, men flere tusen verk - til en verdi av flere hundre millioner kroner - ble aldri gjort krav på. Programmet ble innstilt i 1966, og verdigjenstandene endte i det offentlige.

- Man har satt sluttstrek under denne sørgelige saken, sa finansminister William Dollinger den gang.

Mange, blant dem tidligere kulturminister Michael Naumann, mener mye mer kunne vært gjort for å gjenforene verkene med eierne.

- Tilbakeføringen må nedfelles i loven, og mer penger må brukes på undersøkelser i museene, sier han.

PINLIG: Avsløringen av naziteppet på veggen er pinlig for forbundskansler Angela Merkel, som er midt inne i et valgår. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP / NTB SCANPIX
PINLIG: Avsløringen av naziteppet på veggen er pinlig for forbundskansler Angela Merkel, som er midt inne i et valgår. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP / NTB SCANPIX Vis mer