Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Naziterrorist amok i retten

BERLIN (Dagbladet): Naziterroristen Franz Fuchs brølte høyt i raseri da han i går ble ført inn retten i Graz. - Leve det tyske folk! brølte østerrikeren, som tidligere hadde sprengt bort begge hendene sine da politiet arresterte ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

49-åringen har spredt død og terror i Østerrike og Tyskland gjennom tre år. Med brevbomber og rørbomber greide han å myrde fire mennesker og såre 18 alvorlig.

Fuchs mest prominente offer var Wiens borgermester, Helmut Zielk, som mistet halve handa da et brev med en bombe eksploderte. Tallrike TV-kjendiser og folk som markerte seg med støtte til flyktninger og innvandrere, ble også angrepet med brevbomber fra østerrikeren. Våren 1996 drepte han fire sigøynere med en bombe som han plasserte i nærheten av boligen deres.

UNA-bomberen

Under jakten på gjerningsmannen slo en østerriksk politipsykolog og eksperter fra FBI fast at det handlet om en fanatisk mann, som utførte sine blodige handlinger på egen hånd.

En personlighetsprofil viste at det måtte dreie seg om et nærmest identisk tilfelle med den såkalte UNA-bomberen i USA. Dette skulle også vise seg å stemme.
Franz Fuchs har en IQ på hele 139. Som barn drømte han om å bli atomfysiker, men verken evner eller familiens økonomi tillot videre studier. I stedet reiste han til Tyskland og tok jobb ved samlebåndet på en bilfabrikk. En kjærlighetshistorie endte med at den slovenske kvinnen forsynte seg med sparepengene hans og forsvant. Franz Fuchs reiste hjem til småbyen sin og ble en bitter fremmedhater og rasist.

Sprengte hendene

De første brevbombene fra «Den bajerske frigjøringsfront» dukket opp i 1993. Politiet mente lenge at en nynazistisk organisasjon måtte stå bak.

Under en tilfeldig trafikkkontroll i desember 1997 trakk Fuchs fram en bombe og detonerte den foran to sjokkerte politibetjenter. I eksplosjonen mistet han begge hendene. Siden har han sittet i varetekt i en spesialcelle hvor han overvåkes døgnet rundt for å hindre ham i å begå selvmord.

- Utlendinger? Nei takk! Leve det tyske folk! skrek tiltalte, da saken mot ham skulle starte i Graz i går. Dommeren lot ham husere i ett minutt, før Fuchs ble ført ut av salen. Fire ganger fikk han lov å komme tilbake. Men hver gang startet han med sine nazitirader og ble kastet på dør igjen.

Mannen prøver nå å skape inntrykk av at han tilhører en større organisasjon, men blir ikke trodd.

- Han opererte på egen hånd. Den såkalte Frigjøringsfronten er et fantasiprodukt fra hans syke hjerne. Fuchs er paranoid, han er en mislykket personlighet som bare vil skaffe seg oppmerksomhet, sa aktor i sitt innledningsforedrag i går.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media