<strong>FEM TILTALT:</strong> Beate Zschaepe snudde fort ryggen til pressen da hun ankom retten i dag. I tillegg til henne er fire personer tiltalt for å ha gitt støtte til NSU eller medvirket til drapene. Foto: 
 AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE/NTBScanpix
FEM TILTALT: Beate Zschaepe snudde fort ryggen til pressen da hun ankom retten i dag. I tillegg til henne er fire personer tiltalt for å ha gitt støtte til NSU eller medvirket til drapene. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE/NTBScanpix Vis mer

Nazitiltalt viste fingeren til pårørende i München

Rettssaken mot Beate og fire andre startet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Iført svart drakt og hvit bluse og med armene i kors ble den hovedtiltalte, 38 år gamle Beate Zschäpe, ført inn i rettssalen i München ved 10-tiden mandag. Den tyske nynazisten virket rolig, men snudde raskt ryggen til det store presseoppbudet som fulgte henne med kameraene. Det er første gang Zschäpe viser seg offentlig siden hun ble pågrepet i november 2011.

38-åringen står tiltalt for ti drap, 15 ran og for å ha vært med å grunnlegge det nazistiske terrornettverket Nasjonalsosialistisk undergrunn (NSU), også kjent under navnet Braune Armee Fraktion.

I tillegg står fire personer tiltalt for å ha gitt støtte til NSU eller ha vært involvert i drapene.

Viste fingeren Flere timer før rettssaken startet, hadde flere titalls antirasister samlet seg utenfor rettslokalet med krav om at tyske myndigheter viser en hardere holdning overfor ekstremister.

Da bilen med de tiltalte ankom, viste en av dem fingeren til noen av drapsofrenes slektninger.

Det utløste tumulter blant antirasistene, og to kvinnelige demonstranter havnet i håndgemeng med sikkerhetspolitiet.

600 vitner Over 600 vitner er kalt inn til rettssaken, som ventes å vare helt til neste år.

Åtte av de drepte var tyrkiskættede tyskere. I tillegg ble en gresk innvandrer og en tysk politikvinne drept. Drapene skjedde i årene 2000 til 2007.

Zschäpe meldte seg frivillig for politiet i 2011 etter at to mannlige medlemmer av gruppen, Uwe Borchardt og Uwe Mundlos, hadde begått selvmord for å unngå å bli tatt av politiet.

Taus Ifølge tyske medier lovet hun først å fortelle alt hun visste til politiet, men siden har hun forholdt seg taus. Hun har rett til å tie også under rettssaken, men det er ventet at aktoratet vil legge sterkt press på henne for å få henne til å snakke.

Også Anders Behring Breivik har i et brev oppfordret Zschäpe til å bruke rettssaken som en talerstol for å spre sin propaganda. Brevet til Zschäpe, som det tyske magasinet Der Spiegel har fått tilgang til, ble først kjent i fjor vår.

DVD-bevis Beate Zschäpe bodde i en periode sammen med Borchardt og Mundlos i byen Zwickau øst i Tyskland. Terrornettverket deres ble rullet opp etter at Zschäpe hadde forsøkt å sprenge leiligheten sin i luften og slette alle spor.

<strong>DRAPSTILTALT:</strong> Beate Zschaepe er tiltalt for medvirkning til drapet på ti personer mellom 2000 og 2007. Foto: 
 AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
DRAPSTILTALT: Beate Zschaepe er tiltalt for medvirkning til drapet på ti personer mellom 2000 og 2007. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE Vis mer

I leiligheten ble det blant annet funnet fem DVD-er, som skal inneholde filmopptak av drapene og andre kriminelle handlinger som Zschäpe, Bohnhardt og Mundlos begikk.

De tre skal blant annet ha filmet seg selv da de klargjorde en splintbombe som ble sprengt i en travel handlegate i Köln i 2007. 22 mennesker ble såret i angrepet.

Saken mot gruppa har vist store svakheter i tysk etterretning og en mangel på vilje til å ta nynazistiske trusler på alvor. Blant annet måtte sjefen for det tyske politiets etterretningstjeneste (BfV) gå av da det ble kjent at en BfV-ansatt skal ha slettet sju mapper med informasjon om etterforskningen av saken.

(NTB)

<strong>ÅTTE AV OFRENE:</strong> Øverst f.v.: Enver Simsek, Abdurrahim Ozudogru, Suleyman Taskopru, Habil Kilic, Yunus Turgut, Ismail Yasar, Theodorus Boulgarides og Mehmet Kubasik. Foto: AFP / NTB scanpix
ÅTTE AV OFRENE: Øverst f.v.: Enver Simsek, Abdurrahim Ozudogru, Suleyman Taskopru, Habil Kilic, Yunus Turgut, Ismail Yasar, Theodorus Boulgarides og Mehmet Kubasik. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer