Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nazivold sprer frykt i Tyskland

BERLIN (Dagbladet): Fortvilte og rasende tyskere demonstrerte i går mot nazivolden som herjer landet. De siste ukene har tyske nynazister og skinheads tatt livet av ni mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dødsofrene er uteliggere og innvandrere som er blitt trampet og slått til døde. I tillegg ble 10 russiske immigranter - seks av dem jøder - nylig skadd i en bombeeksplosjon i Düsseldorf. En gravid kvinne mistet sitt ufødte barn i attentatet. 2000 mennesker demonstrerte i går i Düsseldorf mot den brune terroren.

Den tyske regjeringen vurderer nå det rettslige grunnlaget for å forby et av de mest aggressive høyreekstreme partiene, NPD. Det tyske industriforbundet (BDI) krever yrkesforbud mot nynazister.

Ikke livets rett

- Uteliggere er krapyl som ikke har livets rett, sa tre ungdommer fra 15- 19 år, siktet for drapet på en uteligger i feriebyen Ahlbeck ved Østersjøen for vel en uke siden.

Hundretalls er skadet. Asylsøkere kjeppjages gjennom østtyske bygater nattetid. Jødiske kirkegårder og krigsminnesmerker blir skjendet. Fulle ungdommer brøler «Sieg Heil» på campingplasser, mens nazirocken drønner.

En nynazist er mistenkt for å stå bak bombeaksjonen på en jernbanestasjon i Düsseldorf i forrige uke.

Direktør Ludolf von Wartenberg i det tyske industriforbundet krever at nynazister og voldelige høyreekstremister skal sparkes fra sine jobber. Han vil innføre et yrkesforbud etter samme mønster som i 1970-åra ble anvendt mot venstreekstremister og kommunister i offentlige stillinger i det daværende Vest-Tyskland.

- Det som nå utspiller seg kan få katastrofale følger for utenlandske investeringer i Tyskland, sier BDI-direktøren.

Flere feite industrikontrakter er gått fløyten på grunn av frykten for naziterror blant utenlandske selskaper. Dette gjelder blant annet planene om å bygge deler av det nye flyet Super-Airbus A3XX i Rostock.

Partiforbud

Regjeringen vurderer forbud mot nazipartiet NPD, men regjeringsjurister frykter at et partiforbud vil bli avvist som grunnlovsstridig. Dette vil være en prestisjeseier for nynazistene.

- Et forbud vil bare føre til at nynazistene går under jorda. De blir dermed vanskeligere å overvåke, sier forbudsmotstandere med støtte fra forskere.

Et partiforbud vil heller ikke kunne stanse nazivirksomheten over Internett, der det nå er registrert over 300 nynazistiske hjemmesider og nær kontakt til brune åndsfrender i USA, Storbritannia og Skandinavia.

Nazi-terroren er særlig utbredt i det tidligere DDR. Halvparten av alle overgrep skjer der, trass i at denne delen av Tyskland teller bare 20 prosent av den samlede befolkningen.

Undersøkelser viser at hver tredje skoleungdom i eks-DDR støtter tankegodset til de høyreekstremistiske partiene.

Men mytene om at det bare er arbeidsløs ungdom som tiltrekkes av nazipartiene, stemmer ikke. Sju av åtte nynazister som er pågrepet av politiet, er enten i arbeid eller går på skole.

Tysklands nynazister

Kjernen på harde, voldelige nynazister teller 2200 medlemmer, ifølge tysk overvåkingspoliti. Skinhead-bevegelsen omfatter vel 9000.

NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) er det eldste tyske nazipartiet i etterkrigstida og hadde en storhetsperiode i 1960-åra. Etter at gammelnazistene er blitt borte, har partiet utviklet seg til å bli den viktigste organisasjonen for unge, militante nynazister. NPD har over 6000 medlemmer.

DVU (Deutsche Volksunion) er det største nynazistiske partiet med 19000 medlemmer. Under delstatsvalget i Sachsen-Anhalt fikk partiet for to år siden 13 prosent av stemmene.

Republikanerne (Reps) har 14000 medlemmer, men har mistet innflytelse etter at den karismatiske tidligere SS-offiseren Franz Schönhuber trakk seg som partileder.

Ved siden av partiene eksisterer det et mylder av løsere organiserte kampgrupper som kommuniserer via mobiltelefon og Internett.

MARSJERER IGJEN: I juli marsjerte nynazistene i partiet NPD gjennom Hamburg. Bare de siste ukene har køyreekstremister tatt livet av ni mennesker i Tyskland.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media