- Nazivolden vil øke

BERLIN (Dagbladet): Norske eksperter er i Tyskland for å studere kampen mot nazivolden. Svaret er at nynazistisk vold og rasisme bare vil fortsette å øke i tida framover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyske eksperter ser heller ikke forbud mot nazipartier som noe universalmiddel mot problemet. Dette var blant konklusjonene som det hurtigarbeidende, regjeringsoppnevnte utvalget fikk høre da medlemmene i går innledet et to dagers besøk i Berlin.

Utvalget under ledelse av rådgiver Ørnulf Røhnebæk i Justisdepartementet skal innen 1. mars legge fram sine erfaringer fra besøkene i Sverige og Tyskland og fremme innstilling i spørsmålet om norske naziorganisasjoner skal forbys.

Utvalget ble nedsatt av regjeringen etter drapet på Benjamin Hermansen (15) på Holmlia i Oslo. Seks nynazister er siktet i forbindelse med drapet.

Nye argumenter

- Striden om innvandringspolitikken vil gi rasister og høyreekstremister stadig nye argumenter. Jeg frykter at voldsbruken vil øke. Vi har spesielle problemer i det tidligere DDR på grunn av arbeidsløshet, sosial nød og fraflytting. Men problemene er også uttrykk for rasistiske strømninger som vi ser fra Østerrike til Norge, sier forsker Ulli Jentsch ved Antifascistisk pressearkiv og utdanningssentrum i Berlin (Apabiz) til Dagbladet.

Hans kollega Kassi Loeben går ikke imot at nazipartier blir forbudt, men advarte de norske utvalgsmedlemmene mot å se dette som et middel som vil løse problemene over natta.

- 12 nynazistiske organisasjoner ble forbudt i Tyskland etter bølgen av mordbranner på begynnelsen av 1990-tallet. Nynazistene fortsatte virksomheten i andre forkledninger, forteller Loeben.

Loeben understreker at fjorårets tyske forbud mot Blood & Honour-organisasjonen, som er nynazister med skinheadtilknytning, ikke hindret de samme i å arrangere store rockefestivaler illegalt.

Blood & Honour blir koplet til den norske nynazisten Erik Blücher og hans imperium for utgivelse av musikk og propaganda i Skåne i Sverige.

Tvil om forbud

Den tyske regjeringen ba nylig høyesterett i Karlsruhe om å forby nazipartiet NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands). Det norske utvalget møtte i går representanter for det føderale innenriksdepartementet i Berlin, som engasjerer seg sterkt for å drive gjennom forbudet.

- NPD har gitt nazibevegelsen en organisatorisk ryggrad. Slik vil et forbud ramme nynazistenes infrastruktur. Men dersom dommerne i Karlsruhe skulle si nei til et forbud, noe som kan skje, vil det være et fryktelig nederlag i kampen mot nynazismen, advarer Kassi Loeben.

Han understreker at et forbud kan ha mening bare dersom det kombineres med følgende tiltak:

  • En stigmatisering av nazistiske ideer og bevegelsens ledere.
  • At lover som gir muligheter for diskriminering av utlendinger, blir endret.
  • At ofre for rasisme får en skikkelig kompensasjon.
  • At partiene tar utvetydig stilling mot alle former for rasisme.

- Den antirasistiske bevegelsen må støttes kraftig, både politisk og økonomisk, sier Loeben. Han legger til:

- Egentlig er det lovverket vi har godt nok for å slå ned på nynazismen, dersom det ble brukt.