ANGREPET AV BJØRN: Todd Orr fra Montana i USA ble angrepet av ei binne to ganger, og overlevde. Videoen av skadene hans er sett over 30 millioner ganger. Video: KBZK / Todd Orr via CNN Vis mer

Angrepet av grizzlybjørn:

NB! Sterke bilder:
Overlevde to bjørneangrep. Video sett av over 30 millioner

- Ikke min beste dag, men jeg er i live. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag morgen var Todd Orr på en liten gåtur i skogen for å se etter elg. Det resulterte i et brutalt møte med en grizzlybjørn, en video som raskt ble en viralhit med over 30 millioner visninger og oppmerksomhet fra Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

For noen kilometer ut i turen i Madison valley i Montana, kom Orr ut på en lysning. Her fikk han øye på ei binne og ungene hennes. Binna så ham med en gang og begynte å løpe oppover i skogen, men så snudde den.

- I løpet av noen sekunder var hun nesten over meg. Jeg forsøkte å stoppe henne med pepperspray, men hun hun bykset gjennom tåka og rett mot meg, skriver Orr i en lang beskrivelse på Facebook-siden sin.

Orr kastet seg så mot bakken, skjulte ansiktet og dekket nakken med armene. Binna sto over ham, bet i armene, skulderen og ryggsekken hans. Etter noen minutter forsvant hun.

Angrepet to ganger av samme bjørn

Orr, skadet, men fortsatt god til beins, reiste seg og begynte å gå mot bilen sin igjen. Lettelsen han følte på var likevel kortvarig.

- Ti minutter senere hørte jeg lyder fra stien bak meg, skriver han videre.

Det viste seg å være binna - igjen.

- Jeg kunne ikke tro det. Hvorfor meg, skriver Orr.

Hun gikk igjen løs på armene og skulderen til Orr, men denne gangen kjente han at noe bristet i armen hans. Han forsøkte å bevege seg så lite som mulig, på tross av smerten. Plutselig stoppet hun opp og bare stod over ham.

- Jeg kunne kjenne pusten hennes i nakken min. I et halvt minutt stod hun bare oppå meg. Og så forsvant hun, skriver han. Denne gangen for godt.

Filmet seg selv

Etter å ha forsikret seg om at han var i trygg avstand fra bjørnen, filmet Orr seg selv og skadene han hadde fått. Videoen, som han også har delt på Facebook, har fått 30 millioner visninger, og er likt av blant annet Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

  • Se videoen øverst i saken.

- Livet suger i «bjørneland», sier Orr i videoen mens han filmer sitt blodige ansikt og en arm full av bitemerker.

I kommentarfeltet under videoen har det strømmet til med lykkeønsker og store ord om det som kan kalles en svært modig og heldig mann.

- Godt jobbet og godt håndtert, skriver en.

- Du gjør alle fra Montana stolte, skiver en annen.

- Utrolig! Rett og slett utrolig, skiver en annen.

Flere takker ham også for å dele historien, og hvordan han klarte å komme seg unna den aggressive binna.

Kom til sykehuset på egenhånd

Det eneste Orr klarte å forsvare seg med mot binna var en pepperspray laget for å skremme vekk bjørner. Med seg på turen hadde han en pistol, men han rakk ikke ta den fram før bjørnen var over ham.

På tross av store skader mot armer, skuldre og hodeskalle, kom Orr unna med det uten å få alvorlige skader mot indre organer. At beina heller ikke ble angrepet, gjorde også at han kunne komme seg ut av skogen og til sykehuset på egenhånd.

- Ikke min beste dag, men jeg er i live, avslutter Orr i innlegget. Han skal nå være på bedringens vei.

Du kan lese hele innlegget hans her:

Skogsområdet stengt

Madison County Sheriff, Roger Thompson, sier at Orr burde begynne å spille lotto etter å ha overlevd begge angrepene.

- Det er som om å bli truffet av lynet to ganger på samme dag. Man blir ikke angrepet av den samme bjørnen to ganger på en dag, forteller Thompson til nyhetsbyrået AP.

Avisa Bozeman Daily skriver at den amerikanske skogstjenesten har stengt av flere deler av området inntil videre, og at hendelsene blir etterforsket. Biolog Kevin Frey arbeider i Montana Fish, Wildlife and Parks, forteller at de ikke planlegger å fange bjørnen siden angrepet skjedde i et grizzly-habitat.

Dette er ikke den første hendelsen hvor Orr blir angrepet av bjørn. I 2007 skrev avisa Montana Standard om hvordan han ble angrepet av en bjørn både tidlig på 90-tallet og i 2005.

- Sjeldent med bjørneangrep i Norge

Ole-Gunnar Støen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet har forsket på bjørn de siste fjorten åra. Han forteller til Dagbladet at det er sjelden man blir angrepet av bjørn i Norge.

- Det vi ser er at det er omtrent én person i året i snitt som er blitt skadet de siste førti årene, og det gjelder hele Skandinavia. Det er to personer i Norge, og førti i Sverige.

Støen forteller at de aller fleste som blir skadet av bjørn er bevæpnede mennesker som allerede har løsnet skudd på bjørnen, på nært hold.

- Det er ni personer de siste førti åra som har blitt angrepet som har vært ubevæpnede, og da har de bare vært på feil sted til feil tid. Ofte er det binner med unger som har angrepet, da personen har kommet for nært hiet.

Dette bør du gjøre om du møter på en bjørn

Støen har forsket mye på hvordan bjørner reagerer på folk. GPS-sendere er blitt festet på bjørnene, mens forskerne har simulert at de er turgåere som har gått nært bjørnen. Dette er gjort over fem hundre ganger de siste ti årene.

- I ingen av disse tilfellene har bjørnene vært aggressive. De stikker heller av.

Støen gir noen råd til dem som ikke har lyst til å møte på en bjørn når de er ute i skogen:

- Lag lyder. Du kan gjerne snakke og lage litt bråk. Om du er alene kan du synge litt, da kommer du aldri til å møte en bjørn.

Han anbefaler også folk til å gå i åpent terreng.

- Bjørnen ligger og hviler i veldig tett vegetasjon på dagen, på steder hvor folk egentlig ikke går på tur.

Om du likevel skulle møte på en bjørn, er det et par ting du bør gjøre, ifølge Støen:

- Om bjørnen tydelig har oppdaget deg så må du gi deg til kjenne. Si «hei bjørn». Så trekker du deg sakte vekk mens du holder litt øye med bjørnen. Gå gjerne bakover.

Dette gjelder bare om bjørnen allerede er oppmerksom på deg.

- Hvis du tror at bjørnen ikke er oppmerksom på deg, så trekker du deg bare tilbake til der du kom fra. Det vil som regel løse situasjonen.

Mange turgåere har med seg hund, da kan det oppstå situasjoner i møte med bjørnen hvor hunden provoserer den, forteller Støen. Da råder han folk til å «stå helt i ro og la hunden løse problemet.»

- Hunden løper vekk, og da klarer ikke bjørnen å få tak i den. Med en gang hunden løper, vil bjørnen også løpe avgårde. Ikke prøv å forsvare hunden din, da kan bjørnen bli provosert.