KJAPT UTE: Donald Trump var ikke snau med å reagere på drapet på Nykea Aldridge i Chicago lørdag. Foto:  REUTERS/Carlo Allegri
KJAPT UTE: Donald Trump var ikke snau med å reagere på drapet på Nykea Aldridge i Chicago lørdag. Foto:  REUTERS/Carlo AllegriVis mer

NBA-stjernas kusine ble skutt på åpen gate. Trumps melding vekker harme

- Afroamerikanere kommer til å stemme på Trump.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag kveld norsk tid ble kusinen til basketballstjerne Dwyane Wade skutt og drept på åpen gate i Chicago.

Nykea Aldridge var på vei til en skole sør i Chicago da hun ble skutt i hodet. Hun ble et uskyldig offer for en skuddveksling i millionbyen.

32-åringen var på vei for å registrere et av sine barn på en skole i området, skriver CBS. Hun trillet en barnevogn langs gata da hun ble truffet av skudd i både hodet og armen.

I SORG: Dwyane Wade bekreftet at søskenbarnet hans ble drept i Chicago lørdag. Basketballstjerna er i sorg. Foto: Splash News

I SORG: Dwyane Wade bekreftet at søskenbarnet hans ble drept i Chicago lørdag. Basketballstjerna er i sorg. Foto: Splash News

Vis mer

Belastet

Det bare tre uker gamle barnet i barnevogna kom uskadd fra hendelsen.

Aldridge ble erklært død på sykehus tre kvarter etter hendelsen.

Chicago er en av de amerikanske byene som er hardest rammet av skyteepisoder og gjengoppgjør, og har mange svært belastede området.

Aldrige er kusinen til en av den amerikanske basketballigaen NBAs aller største profiler gjennom de siste ti åra, Dwyane Wade.

Wade hadde en rekke twitter-meldinger der sørget over drapet på søskenbarnet, samtidig som han uttrykte at situasjonen i Chicago er uholdbar og at byen trenger hjelp.

En annen som var ute på Twitter i løpet av lørdag kveld, var republikanernes presidentkandidat Donald Trump.

Får kritikk

Trump skrev først følgende melding:

«Dwyane Wades søskenbarn ble akkurat skutt og drept mens hun gikk med babyen sin i Chicago. Akkurat som jeg har sagt. Afroamerikanere kommer til å stemme på Trump».

Trump viste trolig til volden som preger amerikanske storbyer, en problematikk han har tatt opp gjentatte ganger de siste ukene og vært klar på at han kan fikse.

FORDOMMER: I en tale uttaler Hillary Clinton at Trump gjør hat «mainstream». Video: CNN. Vis mer

Først et par timer etterpå kom Trump med en melding der han kondolerte til familien for tapet av 32 år gamle Aldridge.

New York Times påpeker at Donald Trump bruker drapet på Dwyane Wades kusine for å understreke et sin politikk.

På sosiale medier er anklagene langt grovere, og mange mener han forsøker å slå politisk mynt på drapet. Hillary Clintons visepresidentkandidat Tim Kaine mener imidlertid Twitter-meldingen ikke er viktig, men kritiserer Trump for å koble drapet til afroamerikanernes stemmer under presidentvalget.

- Vi burde bare uttrykke vår største sympati til familien. Det er den eneste passende reaksjonen akkurat nå i tillegg til hvor trist det er med all våpenvolden.

- Når du ser noe som dette, bør vi gjøre dobbelt så mye for å få til gode løsninger rundt våpenproblematikken. Men sympati bør være vår første reaksjon, sier han, ifølge CNN.

Wade er selv en aktiv motstander av USAs liberale våpenlover, mens Donald Trump har fått sin støtteerklæring fra våpenlobbyen hos National Rifle Association, som ønsker å bevare retten til å bære våpen.

Minoritetsfrieri

Det er gått en drøy uke siden Donald Trump virkelig begynte å fokusere på afroamerikaneres situasjon i landet, og har snakket mye om problemer med vold og fattigdom i amerikanske storbyer.

«DERE HAR INGEN JOBBER»: Donald Trump henvender seg til «hver eneste afroamerikaner i landet» under denne talen i Dimondale, Michigan. Video: CNN. Vis mer

Den republikanske presidentkandidaten har svært lav støtte blant afroamerikanere og latinamerikanere.

I tillegg har mange tolket det som at Trump har kommet med oppmykninger i innvandringspolitikken, selv om han i natt kom med nye radikale forslag for å kontrollere ulovlige innvandrere.