Vil ta hevn:

NBC: CIA forbereder mulig cyberangrep mot Russland

Skal «trakassere og fornærme» Putin. 

CIA: Den amerikanske nyhetskanalen NBC hevder å vite at Obama-administrasjonen har bedt CIA om å forberede seg på å angripe Russland på nettet. Foto: Kevin Lamarque/Reuters
CIA: Den amerikanske nyhetskanalen NBC hevder å vite at Obama-administrasjonen har bedt CIA om å forberede seg på å angripe Russland på nettet. Foto: Kevin Lamarque/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): CIA forbereder seg på å gjennomføre et hemmelig cyberangrep mot Russland, som hevn for landets påståtte hacking og innblanding i den amerikanske presidentvalgkampen, melder NBC News.

Nyhetskanalen siterer hemmelige etterretningskilder på at Obama-administrasjonen ha bedt CIA om å forberede et hemmelig angrep, som skal «trakassere og fornærme» Kremlin.

Det har lenge vært antydet at russiske grupper, eller statsstøttede hackere, kunne stå bak alvorlige datainnbrudd som har blitt avdekket. Fredag forrige uke gikk Det amerikanske sikkerhetsdepartementet ut og formelt anklaget Russland for å ha stått bak hackingen av Det demokratiske partiets nasjonalkomité i sommer.

- USAs sikkerhetstjenester er helt sikre på at den russiske regjeringen styrte den siste tidas kompromitterende e-poster fra amerikanske borgere og institusjoner, inkludert fra amerikanske politiske institusjoner, slo Sikkerhetsdepartementet fast i helga.

Det ble umiddelbart varslet reaksjoner fra flere regjering- og etterretningskilder.

- Vi kommer til å handle for å beskytte våre interesser, inkludert i cyberspace, og vi vil gjøre det på en tid og et sted som passer oss, sa en høytstående regjeringskilde til nyhetsbyrået AFP den gang.

- Offentligheten kan ikke forvente at de nødvendigvis vil få vite hvilke handlinger som er gjort eller hvilke handlinger vi planlegger å gjennomføre, sa den anonyme kilden.

Fiendtlig handling

Hackingen blir sett på som et forsøk på direkte å blande seg inn i den amerikanske valgkampen, og som en fiendtlig handling mot det amerikanske demokratiet. Det blir ekstra delikat av at det er en sterk antakelse at Russland foretrekker en president Trump framfor en president Clinton, noe sistnevnte har trukket fram gjentatte ganger ved valgkampdebattene i høst.

USAs visepresident Joe Biden sa fredag at de skulle «sende en melding» til Putin, på «et tidspunkt vi velger, og på en måte som gjør størst mulig påvirkning». På et direkte spørsmål om hvorvidt den amerikanske befolkningen vil vite at USA har gjennomført et nettangrep, svarte Biden:

- Jeg håper ikke det.

- Søppel
Dmitrj Peskov, talsmann for den russiske regjeringen, gikk samtidig ut og avviste anklagene på det sterkeste.

- Dette er igjen en form for søppel, sa Peskov til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

- Hver dag blir president Putins hjemmeside angrepet av titusenvis av hackere. Mange av disse angrepene blir sporet til amerikansk territorium, men vi skylder ikke på Det hvite hus eller Langley hver gang, sa Peskov. Langley er byen hvor den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA har hovedkvarter

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov gikk enda lenger.

- Dette er ikke bare retorisk russofobi, det er aggresjon som setter vår sikkerhet i fare. Sanksjonene er en manifestasjon av disse fiendtlige handlingene, sa Larvrov.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer