- Blir nedringt av folk som mener de trenger behandling mot pedofili

Senteret der pedofile kan få behandling opplever stor pågang etter «Dark Room»-avsløringene.

DET MØRKE NETTET: Politiet i Bergen gikk søndag ut og fortalte at de hadde avslørt et stort pedofilnettverk på det mørke nettet. Foto:. Photo: Silas Stein/dpa/Scanpix
DET MØRKE NETTET: Politiet i Bergen gikk søndag ut og fortalte at de hadde avslørt et stort pedofilnettverk på det mørke nettet. Foto:. Photo: Silas Stein/dpa/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
PÅGANG: Psykolog Thore Langfeldt sier til P4 at det har vært stor pågang til senteret etter at overgrepssaken ble avslørt.  Foto: Lise Åserud / Scanpix
PÅGANG: Psykolog Thore Langfeldt sier til P4 at det har vært stor pågang til senteret etter at overgrepssaken ble avslørt.  Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

(Dagbadet): Senter for Klinisk Sexologi og Terapi i Oslo er det eneste av sitt slag i Norge hvor pedofile, eller de som frykter de er det, kan få behandling.

Etter at Bergen-politiet i helga gikk ut og fortalte om operasjon «Dark Room», har pågangen til senteret vært enorm. Det forteller prosjektleder Thore Langfeldt til P4 Nyhetene.

- Ønsker behandling

- Etter avsløringene om det store pedofilinettverket i helga, blir vi nå nedringt av folk som mener de trenger behandling. Det kan være pasienter selv, eller deres psykologer, sier Langfeldt til P4 Nyhetene.

- Det er mange der ute som er livredde for at de kan komme til å gjøre noe galt. Eller at de føler de er syke fordi de laster ned barneporno og ser på dette, fortsetter han.

- Behandling hjelper ikke

Dagbladet snakket tidligere denne uka med psykologspesialist Pål Grøndahl og førsteamanensis Cato Grønnerød. I motsetning til Langfeldt mener de at pedofili i utgangspunktet ikke kan behandles.

Sammen med Jarna Soilvuo Grønnerød har de gjennomført en metastudie om behandlingseffekt på pedofile.

- Vi så på personer som var dømt for overgrep mot barn, og blant alle studiene vi fant med vitenskapelig kvalitet er svaret; nei, behandling hjelper ikke. Det går ikke å redusere risiko for tilbakefall, sa Grønnerød.

Men det betyr ikke at behandling aldri virker, mener Grøndahl.

- Det kan oppstå terapeutisk klaff, at man klarer å jobbe bra og få god kontroll over seksualiteten, uttalte han.