Generasjonsskifte hos Camorra-mafiaen i Napoli:

- De er uforutsigbare, villere og mer kyniske enn sine læremestre

Italiensk dommer mener mafiaen etterligner IS.

USKYLDIGE OFRE: Lokalbefolkningen i Napoli demonstrerer mot mafiaen etter at deres kamper rammet uskyldige tidligere i år. Foto:  Salvatore Laporta/Pacific Pres/Scanpix
USKYLDIGE OFRE: Lokalbefolkningen i Napoli demonstrerer mot mafiaen etter at deres kamper rammet uskyldige tidligere i år. Foto:  Salvatore Laporta/Pacific Pres/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I Napoli i Italia vokser det fram en ny generasjon av Camorra-mafiaen, skriver The Telegraph.

Medlemmer av mafiaen etterligner nå terrororganisasjonen IS, ifølge en italiensk dommer. De lar skjegget gro, samtidig som de omfavner døden på en ny måte, mener han.

GENERASJONSSKIFTE: Det pågår et generasjonsskifte i Camorra-mafian, ifølge journalisten og forfatteren Simen Ekern. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
GENERASJONSSKIFTE: Det pågår et generasjonsskifte i Camorra-mafian, ifølge journalisten og forfatteren Simen Ekern. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Journalist og forfatter Simen Ekern forteller at det pågår et kulturelt skifte innad i Camorra-mafiaen.

- Det henger sammen med at mange av de eldre som tradisjonelt har styrt er fengslet etter en omfattende innsats fra myndighetene. Derfor er det veldig unge personer som nå styrer de forskjellige klanene, og mange av dem er mindre forutsigbare, villere og mer kyniske enn sine læremestre, sier Ekern til Dagbladet.

- Viser styrke

En klan kaller seg for eksempel nå «Barbuti», som betyr «de skjeggete», ifølge Telegraphs artikkel.

- Det stemmer at noen av de unge har fått slike tilnavn, og den skjeggegreia er nok først og fremst noe estetisk. Det kan være med på å skremme, men også skape en slags bandeidentitet, sier Ekern, som mener å se et stilskifte innad i mafiaen.

- Det har alltid handlet om å vise styrke på ulike vis gjennom utseendet. Og i tråd med at det nå er en ny generasjon som har tatt over styringa, kan man se for seg at «skjeggegjengen» er en som skiller seg ut, eller prøver å virke mer avskrekkende, sier han.

ÅPEN VOLD: I slutten av august ble en 43 år gammel mann skutt på åpen gate i San Vincenzoi distriktet Health i Napoli. I området har det den siste tida vært flere kamper mellom ulike klaner. Foto: Fabio Sasso / Scanpix
ÅPEN VOLD: I slutten av august ble en 43 år gammel mann skutt på åpen gate i San Vincenzoi distriktet Health i Napoli. I området har det den siste tida vært flere kamper mellom ulike klaner. Foto: Fabio Sasso / Scanpix Vis mer

Skyting i gatene

For siden de eldre som har styrt er ute av spill, er Camorraen i en situasjon der hierarkiet er mer uklart enn før, ifølge Ekern.

- Det er mye mer vold og mer skyting i gatene, som henger sammen med at det er flere og uklare gjenger som kjemper om makta, sier han.

DEMONSTRASJON: Demostranter tar avstand fra mafiaen i Napoli. Foto:  Salvatore Laporta/Pacific Pres/Scanpix
DEMONSTRASJON: Demostranter tar avstand fra mafiaen i Napoli. Foto:  Salvatore Laporta/Pacific Pres/Scanpix Vis mer

- Besatt av døden

Den nye mafiagenerasjonen «flørter med døden for å gi livene deres mer mening», mener den italienske dommeren Nicola Quantro, som nylig dømte 43 kriminelle mafiamedlemmer til fengsel for en rekke ulike kriminelle handlinger.

Ifølge Telegraph påstår han i sine rettsdokumenter at Camorra baserer både sine rollemodeller og oppførsel på islamske terrorister. Dommeren hevder det er en eksistensiell tråd mellom mafiagruppene og ekstremistene.

- Begge gruppene er besatt av døden. Kanskje de er forelsket i ideen, nesten som om det er den eneste måte å gi mening til livet, sier han.

SØPPEL: En del av Camorraens inntekter kommer fra avfallshåndtering ved å dumpe miljøfarlig avfall i naturen. Foto: EPA/CIRO FUSCO
SØPPEL: En del av Camorraens inntekter kommer fra avfallshåndtering ved å dumpe miljøfarlig avfall i naturen. Foto: EPA/CIRO FUSCO Vis mer

Ifølge Simen Ekern deler ikke Camorra ideologi med IS, men han sier det ikke er usannsynlig at de likevel ser opp til terrorgruppas måte å drive skremselspropaganda på.

- De har helt sikkert sett videoene av IS-soldater som kjører i pickup fullastet med våpen, og fått en tilsvarende nihilistisk idé om hva som er kult og gangbart for å sette frykt i befolkningen, sier han.

- Klarer de det?

- De gjør det i den forstand at kampene mellom klanene har vært åpne og ute på gata, slik at uskyldige har blitt skutt. Det har vært lignende mafiakriger i Napoli før, det er noe som går i bølger. For organisasjonen selv er det imidlertid sjeldent fruktbart med mye vold i gatene. Tradisjonelt sett er ikke det et tegn på styrke for mafiaen, som fungerer best om det er stille og de tjener penger.

- Ikke retten mot lokalbefolkningen

Og selv om generasjonsskiftet og den nye kampen om tronen - og med det den påfølgende voldsøkningen er med på å skremme lokalbefolkningen, tror ikke Ekern dette er noe som i utgangspunktet er rettet mot lokalbefolkningen.

- Det er nok først og fremst en intern maktkamp som får blodige konsekvenser for vanlige folk også, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer