-  Du har et stort mot. Hvis du bare kunne bruke det til at vi kan stå sammen om å holde Norge trygt

Malika Bayan (24) med oppfordring til Merete Hodne (47) i debatten etter diskrimineringsdommen. 

DEBATT I KVELD: Utgangspunktet for debatten er en hendelse der Malika Bayan (bildet) ble nektet inngang i frisørsalongen til Merete Hodne. I dag møttes de til debatt for første gang.  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
DEBATT I KVELD: Utgangspunktet for debatten er en hendelse der Malika Bayan (bildet) ble nektet inngang i frisørsalongen til Merete Hodne. I dag møttes de til debatt for første gang.  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Under kveldens debatt «Hijab & Niqab - islampolitikk eller religion?», ble flere brennbare temaer diskutert. Aller mest sentralt ble spørsmålet om hijab.

Under debatten ble Hodne spurt om hva hun synes er fælt med hijab.

- Jeg klarer veldig fint å sitte ved siden av henne med hijab. Jeg ser mennesket bak når det gjelder henne, og føler meg trygg, svarer hun.

- Jeg får en angst

De to har nemlig kommunisert en del, blant annet på Facebook, og Hodne føler derfor at hun kjenner Bayan. Med andre hijabbrukere er det annerledes.

- Jeg blir redd, jeg får en angst, jeg kan ikke forklare det med noe annet enn det.

- Hva er det som skremmer deg ved hijab, spurte ordstyrer Yama Wolasmal fra TV2s «Underhuset».

- Den viser i ytterste konsekvens at jeg skal drepes, svarte Hodne, og la til med en kort latter:

- Selv om jeg ikke tror hun vil drepe meg.

Malika Bayan svarte ved å sitere «Koranen».

- Innen islam er det å drepe ett menneske å drepe alle. Det du er redd ligger ikke i hijaben, det ligger i ekstremismen. De folka vi sammen burde jobbe for å stoppe.

- Vi kan stå sammen

Hun oppfordret Hodne til å stå sammen med henne mot ekstremistene.

- Du har et stort mot. Hvis bare du kunne bruke det til at vi kan stå sammen om å holde Norge trygt.

- Det er det jeg prøver, svarer Hodne, og legger til at hun ikke skjønner hvorfor Bayan da går med hijab.

- Du må skille mellom ekstremister og muslimer, sa Bayan.

- Jeg skiller ekstremister og muslimer, svarte Hodne.

- Obligatorisk med hijab

Malika Bayan snakket mer om hvorfor hun brukte hijab, men understreket at hun ikke kan snakke for noen andre enn seg selv.

- Sånn jeg tolker «Koranen», er det obligatorisk for kvinner. Med hijab har jeg en påminnelse hele veien om å gjøre riktig og oppføre meg bra. Når jeg tar på hijaben og går ut døra har jeg en påminnelse om at gud ser meg.

Hun sa også at det gir en følelse av tilknytning til andre muslimer. Men alt hun gjør er ikke helt i tråd med å være en «perfekt» muslim.

BLIR REDD AV HIJAB: - Jeg blir redd, jeg får en angst, jeg kan ikke forklare det med noe annet enn det, sa Merete Hodne da hun ble spurt om hva hun synes var ille med hijab. Hodne er blant annet tilknyttet Pegida. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
BLIR REDD AV HIJAB: - Jeg blir redd, jeg får en angst, jeg kan ikke forklare det med noe annet enn det, sa Merete Hodne da hun ble spurt om hva hun synes var ille med hijab. Hodne er blant annet tilknyttet Pegida. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg bruker sminke og bukser, og det er ikke optimalt.

- Er ikke det å shoppe religion, spurte Wolasmal.

- Alle går sin egen vei, alle har sin egen utvikling. Ingen er 100 prosent lovlydige overfor islam. Hijaben er obligatorisk. Sminke er ikke ønsket, men jeg gjør i hvert fall det som er obligatorisk.

Utgangspunktet for debatten er at Merete Hodne (47) nylig ble ilagt 10 000 kroner i bot for diskriminering etter hun kastet ut Malika Bayan (24) av frisørsalongen sin fordi sistnevnte brukte hijab. Begge to deltok i kveldens debatt, som ble arrangert av DebattForumLarvik.

- Vi kan ikke godta et så kvinneundertrykkende plagg

Hodne sa i debatten at det ikke var sikkert at hun ville reagere annerledes om hun kom i en liknende situasjon igjen.

- Altså hun har det tøft, hun har funnet noe å henge seg i, et håp om et bedre liv, det synes jeg er veldig bra, sa Hodne.

Men hun står fast ved at hijaben er et totalitært symbol, som kan sammenliknes med Ku Klux Klan-drakt og nazisymboler.

- Vi kan ikke godta et så fornedrende og kvinneundertrykkende plagg i Norge, sa hun.

Bayan protesterte på at hijaben er kvinneundertrykkende.

- Jeg tenker ikke at «nå skal jeg gjemme meg for mannfolk». Menns hijab nevnes først i «Koranen». Menns form er å senke blikket og skjegget. Og så har vi flere «private deler» enn en mann har.

Hun tror muslimer som tvinger kvinner til å bruke burka og liknende har misforstått, og tror det er religion når det egentlig er kultur.

- Det kommer fra kultur at kvinner skal påtvinge burka, men det er ikke lov med tvang i islam. Så lenge det ikke kommer meg, er det ikke gyldig.

Hodne var imidlertid ikke imponert over Bayans utlegning.

- Jeg datt nesten litt ut, for jeg tenkte det var en del bullshit der.

Hvem tvinger Malika? spurte Yama Wolasmal.

- Hennes gud tror hun, men det står ikke i «Koranen»,sa Hodne.

- Det er bare fordi du leter etter ordet «hijab», men det er oversatt, det finnnes bare som slør, eller hodeplagg, svarte Malika Bayan.

Malika Bayan konverterte til islam i 2011, etter det hun selv betegner som «en hard bakgrunn», der ingen brydde seg om hun gjorde godt eller ikke.a

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer