MØTTE CASTRO: - Jeg møtte Fiodel Castro en gang, men han snakket ikke engelsk og jeg snakket ikke spansk, så det ble med høflige nikk, forteller Thorvald Stoltenberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MØTTE CASTRO: - Jeg møtte Fiodel Castro en gang, men han snakket ikke engelsk og jeg snakket ikke spansk, så det ble med høflige nikk, forteller Thorvald Stoltenberg. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Thorvald Stoltenberg:

- Møtte Castro på pissoaret

Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg ble aldri kjent med Fidel Castro, men traff Cubas sterke mann en gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er ingen Cuba-ekspert, men under en konferanse i Moskva på slutten av 60-tallet møtte jeg Fidel Castro. Av alle steder på et pissoar. Jeg var på konferansen for LO, og vi utvekslet høflige nikk og visittkort, forteller tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg til Dagbladet.

- Han snakket ikke engelsk, og jeg snakket ikke spansk.

Etter det korte møtet kom Cubas utenriksminister og overleverte en gave til Thorvald Stoltenberg.

- Jeg fikk en stor eske med sigarer. Noen av sigarene har jeg fortsatt, jeg røyker ikke, forteller Stoltenberg.

Barna møtte Castro

To av barna til den tidligere utenriksministeren har derimot møtt Fidel Castro. Nåværende NATO-sjef Jens Stoltenberg møtte Castro da han var AUF-leder på 80-tallet.

DØD: Cubas  Fidel Castro døde i natt. Foto:  REUTERS
DØD: Cubas  Fidel Castro døde i natt. Foto:  REUTERS Vis mer

- Det var Nini som først møtte Castro. Hun ble kjent med folk rundt Castro, og ble invitert til å treffe ham. Hun åpnet dørene for Jens, mener jeg å huske, forteller Thorvald Stoltenberg til Dagbladet.

- Ikke ekspert

Norges tidligere utenriksminister understreker at han ikke er noen ekspert på Cuba, og er derfor forsiktig med å uttale seg om Fidel Castro og situasjonen på Cuba.

- Jeg oppfatter at utviklingen har gått i en moderat utvikling siden Fidels bror, Raul, overtok makta på Cuba. Det blir spennende å følge utviklingen, sier Stoltenberg.

- NOEN SKÅLER MED CHAMPAGNE: Tidligere president i Cuba, og leder for den cubanske revolusjon, Fidel Castro Ruz, døde 25. november, 90 år gammel. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer