- Regjeringen prioriterer ikke saker om alvorlige forbrytelser mot kvinner

Ønsker klarere svar.

PARTNERDRAP: En mor (37) og hennes 12 år gamle sønn ble i Kirkenes i slutten av august drept av kvinnens ektemann.  Foto: Ole-Tommy Pedersen /Finnmarken / NTB scanpix
PARTNERDRAP: En mor (37) og hennes 12 år gamle sønn ble i Kirkenes i slutten av august drept av kvinnens ektemann.  Foto: Ole-Tommy Pedersen /Finnmarken / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Regjeringserklæringen står det at regjeringen vil styrke arbeidet mot menneskehandel, vold i nære relasjoner og seksualisert vold mot kvinner.

Karin Andersen (SV) mener ikke regjeringen har lykkes i dette arbeidet.

ØNSKER SVAR: Stortingsrepresentant  Karin Andersen, har sendt brev til Erna Solberg. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
ØNSKER SVAR: Stortingsrepresentant Karin Andersen, har sendt brev til Erna Solberg. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- I sak etter sak har vi sett at regjeringen ikke har prioritert saker som omhandler alvorlige forbrytelser som særlig rammer kvinner, som voldtekt, vold i nære relasjoner og partnerdrap, sier Karin Andersen til Dagbladet.

I fjor ble 10 av 22 drap i Norge begått av en partner eller ekspartner, viser tall fra partnerdrapstrudien, og ifølge Andersen var majoriteten av disse drapene såkalte «varslede drap».

- I 7 av 10 partnerdrap var det registrert partnervold før drapet, og i 5 av 10 partnerdrap var det registrert mer enn fem voldsepisoder før drapet, sier Andersen.

- Man vet altså hva nesten halvparten av alle drap handler om. Det er da komplett uforståelig for meg at regjeringen ikke setter inn alt de har for å hindre dette, fortsetter hun.

- Må bruke autoriteten

Hun har tidligere stilt spørsmål til justisminister Anders Anundsen om implementering av analyseverktøyet SARA (se faktaboks).

- Anundsen svarte da at:«Flere distrikter melder at de ikke har tilstrekkelig kapasitet til å gjøre fullstendige SARA-vurderinger på saker som fremstår som ikke alvorlige», sier Andersen og tilføyer at hun opplevde at justisministeren også skjøv ansvaret videre til politidirektoratet.

Hele Anundsens svar kan leses her.

- Justisministeren er full av lovord, men jeg ser lite handling. Derfor appelerere jeg nå til Erna, fordi jeg mener hun må bruke sin autoritet som statsminister, sier Andersen og fortsetter:

- Når man vet at det finnes verktøy som kan bidra til å forhindre vold mot kvinner, men at lite blir gjort, har jeg nå valgt å stille spørsmålet direkte til statsministeren om hva som er årsaken til at dette er noe som nedprioriteres, sier Andersen.

- Håper på midler

I brevet til Erna Solberg er spørsmålet fra Andersen som følger:

«Mange ofre har kontaktet politi for å få hjelp. Ifølge justisministeren har regjeringen ikke klart å prioritere dette: Mange politidistrikt mangler partnervoldkompetanse. Mange politidistrikt har ikke tatt i bruk vurderingssystemet SARA, som kan hindre partnerdrap. Regjeringen har ikke fungerende handlingsplaner mot verken menneskehandel eller voldtekt. Hva er grunnen til at regjeringen nedprioriterer partnervold- og drap? »

Dagbladet har vært i kontakt med Statsministerens kontor, der det opplyses om at brevet er videresendt til Justisdepartementet for besvarelse, ettersom dette feltet ligger under det departementet.

Dagbladet har også vært i kommunikasjonsenheten i Justisdepartementet, som sier at de kommer til å svare Karin Andersen på vanlig måte, og at dette svaret vil bli offentlig tilgjengelig.

I morgen legger regjeringen fram sitt statsbudsjett. Andersen sier hun håper det vil bli satt av mer midler til forebygging av vold mot kvinner.

- Vi forventer at det i årets budsjett er en løft for arbeidet med partnervold, som et minimum blir prioritert at alle politidistrikt implementerer SARA. Dette er potensielt liv og død for kvinner som er utsatt for vold, sier Andersen.