– Frp skal ikke sette dagsorden

Men Støre innrømmer at Ap har unngått integreringsdebatten.

ØNSKER DIALOG: Utenriksminister Jonas Gahr Støre satt i går i dialogmøte med Øivind Stokke fra UD (t.v.), Per Edgar Kokkvold fra Norsk Presseforbund, Shaib Sultan fra Islamsk Råd, domprost Olav Dag Hauge, redaktør Vebjørn Selbekk i DagenMagazinet, Olav Fykse Tveit fra Mellomkirkelig råd og Vebjørn Haorsfjord fra Religions for peace. De to sistnevnte sitter med ryggen til. Foto: Jacques Hvistendahl
ØNSKER DIALOG: Utenriksminister Jonas Gahr Støre satt i går i dialogmøte med Øivind Stokke fra UD (t.v.), Per Edgar Kokkvold fra Norsk Presseforbund, Shaib Sultan fra Islamsk Råd, domprost Olav Dag Hauge, redaktør Vebjørn Selbekk i DagenMagazinet, Olav Fykse Tveit fra Mellomkirkelig råd og Vebjørn Haorsfjord fra Religions for peace. De to sistnevnte sitter med ryggen til. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

 Les også: - Når Ap snakker slik om islam, er det alvorlig grunn til bekymring

- Den politiske debatten henger etter folks virkelighet i det flerkulturelle Norge. Vi har gått fra å være en enhetsstat til å bli et flerkulturelt samfunn på svært kort tid. I den politiske debatten har vi et etterslep i forhold til den virkelighet folk møter på arbeidsplassene og der de bor. Debatten stemmer ikke med virkeligheten der ute, sier Støre til Dagbladet.

I går måtte han svare for Ap-sekretær Martin Kolbergs uttalelser om radikal islam og regjeringens islampolitikk i Stortingets spørretime.

Nettmøte med Abid Raja i dag klokka 11.

Støtter Kolberg

Dagbladet skrev i går at Ap-ledelsen mandag ettermiddag innkalte til hastemøte med Aps landsstyre etter misnøye med Kolbergs uttalelser og på bakgrunn av Thorbjørn Jaglands krasse kritikk. Støre støtter Kolberg, men sier til Dagbladet at han også er enig i Jaglands nyansering av debatten og begrepsbruken.

- Vi i Ap har to store historiske oppdrag: frigjøring og likestilling. Vi må bekjempe det ekstreme. Når Politiets sikkerhetstjeneste sier at radikal islam er et lite fenomen i Norge, men en utfordring, må vi forholde oss til det. At Kolberg bekrefter at Ap er mot enhver form for ekstremisme, er en selvfølge. Men vi må også ta tak i integrasjonsdebatten. Vi skal være tydelig på at vi ikke godtar vold, enten det er med kulturell eller religiøs begrunnelse. Men kanskje viktigst er å fokusere på det som skjer bak de lukkede dører, der mennesker, og særlig kvinner, blir holdt igjen. Her har vi mye ugjort. Vi må ha med minoritetsmiljøene, og spørre oss: Hva skal til for å skape et godt «vi». Det er bra at det kommer fokus på disse spørsmålene, og vi skal ikke overlate til Frp å sette dagsorden, sier Støre.

Etterlater mistanke
Han avviser Frps påstand om snikislamisering av landet, og mener derimot at partiets snikgeneralisering er verre.

- Generalisering etterlater et budskap om gruppers ansvarlighet. Frp?s utspill har alltid etterlatt inntrykk av at ekstreme fenomener omfatter hele minoriteten. Det er mistenksomhetens logikk. Å kreve at alle med muslimsk tro skal ta avstand fra en terrorhandling begått av en med muslimsk tro, er det samme som å kreve at alle kristne skal ta avstand fra Bush? invasjon i Irak, mener Støre.

Etter spørretimen i Stortinget i går deltok Støre på et møte i Forum for religiøse ledere.

- Det er et godt forum. Kontakt, tillit og forståelse mellom religiøse ledere er en investering for å mestre krevende situasjoner når de oppstår. Kontakten mellom Islamsk Råd og Mellomkirkelig Råd var og er en viktig kvalitet. For meg er slike samtaler verdifulle, sier Støre.

Vebjørn Selbekk, redaktør for DagenMagazinet, opplevde samtalen med utenriksministeren som veldig positiv.

- Jonas Gahr Støre har en fin evne til å lytte. Jeg utfordret ham på ytringsfrihetsspørsmålet og roste Martin Kolbergs forfriskende utspill om radikal islam. Det er viktig at flere partier enn Fremskrittspartiet er opptatt av dette, sier Selbekk til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer