– Kamp mot råkjøringen

Ordfører Gudny Fagerhol (Ap) vil nå ha bort ukulturen i trafikken blant bygdas unge.

DYP SORG: Venner og familie av de som omkom i trafikkulykken i Eiksundtunnelen var i går samlet utenfor tunnelen. Foto: Fridgeir Walderhaug
DYP SORG: Venner og familie av de som omkom i trafikkulykken i Eiksundtunnelen var i går samlet utenfor tunnelen. Foto: Fridgeir WalderhaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||ØRSTA (Dagbladet): Ordfører Gudny Fagerhol i Ørsta har hatt sitt tøffeste døgn som ordfører etter at fire unge gutter fra bygda omkom søndag kveld.

- La meg aller først si at jeg ikke skal legge noen føring rundt den tragiske ulykken vi hadde natt til mandag. For den vet vi ikke årsaken til, sier ordføreren til Dagbladet.

Men hun er ikke i tvil om at det hersker en ukultur blant unge i kommunen hennes.

Dypt rystet
- Det ser jeg selv, og får høre hele tida, spesielt etter denne ulykken. At det er for mye tullekjøring, og for stor fart, er ikke til å komme utenom. Det må vi gjøre mer for å få slutt på, sier Fagerhol.

- Hva tror du skal til?

- Først og fremst får en i tragedien håpe at ungdommen roer seg i trafikken når de ser slike alvorlige ulykker. Deretter må vi stille opp med det vi har for å få bukt med problemet, sier ordføreren, som selv kjenner alle de fire involverte familiene i den alvorlige ulykken.

- Jeg er dypt rystet. Dette er en så stor tragedie for så mange at det nesten er ufattelig. Nå er det viktig at vi er der for dem som er rammet, sier Fagerhol, som selv er med i kommunens krisegruppe.

Gruppen kom raskt i arbeid da omfanget av ulykken ble kjent.

Frister til fart
Allerede få måneder etter at Eiksundsambandet ble åpnet skrev Gudny Fagerhol brev til Statens vegvesen for å få opp fotobokser i tunnelen.

- Jeg fikk til svar at de hadde målinger i tunnelen og at kjøringen så langt var tilfredsstillende. Men det er klart at å kjøre i en tunnel som er så lang ikke er det samme som å kjøre ute i åpen natur, sier Fagerhol.

Hun sier Eiksundsambandet, som ble åpnet i februar i fjor, er en stor velsignelse for kommunene i området. Likevel mener hun at de lange, rette strekkene og utforbakkene i tunnelen frister til fart.
?
- Derfor er det etter min mening like greit å få opp fotobokser med en gang. Noe bør skje, sier ordføreren, som nå vil forsøke å kontakte Statens vegvesen på nytt.

TRIST OG OPPRØRT: Ordfører Gudny Fagerhol håper ulykken får alle unge til å roe seg i trafikken. Foto: Fridgeir Walderhaug
TRIST OG OPPRØRT: Ordfører Gudny Fagerhol håper ulykken får alle unge til å roe seg i trafikken. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer