– Sans for rettferdighet kostet Bjerck livet

Vitner sier drapsofferet Vegard Bjerck (43) ville konfrontere personer som gjorde noe galt.

FUNNET I GARASJEN: Politiet i arbeid på åstedet i garasjeanlegget på Skøyen i Oslo, der 43 år gamle Vegard Bjerk ble funnet drept 18. desember i fjor. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
FUNNET I GARASJEN: Politiet i arbeid på åstedet i garasjeanlegget på Skøyen i Oslo, der 43 år gamle Vegard Bjerk ble funnet drept 18. desember i fjor. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Bakgrunnen er at etterforskerne sitter med vitneforklaringer som beskriver Bjercks karaktertrekk. Etter det Dagbladet får opplyst, omtaler vitner 43-åringen som en person som ville konfrontere personer med de ulovligheter han oppdaget at de hadde begått.

Etterforskernes hovedteori i det såkalte Skøyen-drapet er at Bjerck overrasket en nabo (42), som skrapet opp biler på gjesteparkeringen i et garasjehus. Hendelsen skal ha utløst en krangel mellom Bjerck og naboen. Opptrinnet skal ha endt med at naboen drepte Bjerck med kniv.

- Valg av åsted, tidspunkt og drapsmåte tilsier at drapet ble utført spontant og i affekt, mener kriminalpolitiet.

Drapssiktede forklarer at han har ripet opp tre-fem biler på gjesteparkeringen, og at dette har skjedd både før og etter drapet 18. desember i fjor.

- Men jeg ripet ikke opp biler på drapsdagen, forklarer den siktede.

Dagbladet vet at det ble oppdaget nye riper på minst én bil dagen etter drapet.

Syk datter
42-åringens leilighet på Skøyen er avstengt av politiet. Etterforskerne er sikre på at drapet skjedde ca. kl. 16.15. Drapssiktede forklarer at han var hjemme i leiligheten på dette tidspunktet sammen med sin tre år gamle datter. Etter det Dagbladet får opplyst var datteren syk, og ikke i barnehage. Dette har ansatte i barnehagen bekreftet overfor politiet.

42-åringens elleve år gamle datter har forklart at hun kom hjem fra skolen den aktuelle dagen litt før kl. 16, og at faren på det tidspunktet var hjemme. Dette er en forklaring fra et barn tatt opp lenge etter at drapet skjedde. Erfarne etterforskere mener at dette svekker vitneprovet fra barnet.

Etter det Dagbladet får opplyst, kan imidlertid ikke 11-åringen utelukke at faren var ute av leiligheten etter at hun kom hjem fra skolen. Det skal ikke være gjort tekniske funn, som elektroniske spor, som kan støtte opp under at 42-åringen virkelig var hjemme på tidspunktet for drapet.

Hundespor
Etterforskerne kom relativt fort fram til at det kunne være en i nabolaget som kunne ha stukket ned og drept Bjerck. Politiforklaringene til 42-åringen, som er tatt opp på video, skal også ha bidratt til å styrke mistanken mot ham.

Dette er en analyse Oslo tingrett slutter seg til i en fersk kjennelse i drapssaken.

Både politiet og dommeren mener det er påfallende at 42-åringen husker så få detaljer fra drapsdagen, og hvordan han skraper opp biler på gjesteparkeringsplassen.

Tingretten mener det er mange uklarheter i hans forklaringer.

DREPT: Vegard Bjerck ble 43 år gammel. Foto: Privat
DREPT: Vegard Bjerck ble 43 år gammel. Foto: Privat Vis mer