FÅR KRITIKK: Styreformann Knut Foseide i bistandsorganisasjonen FAIR. Foto: Henning Lillegård
FÅR KRITIKK: Styreformann Knut Foseide i bistandsorganisasjonen FAIR. Foto: Henning LillegårdVis mer

– Skader norsk bistand

FAIR har kranglet så mye med partnerne at NORAD i fjor reduserte støtten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Siden den norske bistandsorganisasjonen FAIR startet eksport av brukte PC-er til u-land i 2004, har organisasjonen fått til sammen sju millioner kroner fra NORAD. Men i 2008 kuttet NORAD støtten med 300 000 kroner sammenliknet med året før, og søknaden for i år har de utsatt å behandle.

Årsak: FAIR har kranglet med samarbeidspartnere i Zambia og Kenya.

- Blandet erfaring
- Vi synes de har en god idé og vi vet at PC-er har kommet til nytte blant annet for en journalistutdanning i Zambia. Samtidig har vi litt blandete erfaringer med FAIR, sier direktør Gunvor Skancke i NORAD til Dagbladet.

FAIRs konflikter med tidligere partnerorganisasjoner i Zambia og Kenya har etter NORADs mening vært så dype at det skader også andre deler av det norske bistandsmiljøet.

- Vi har på forskjellig vis fått rapporter fra lokale partnere som har satt spørsmålstegn ved FAIRs tilnærming. Hvem som bestemmer, hvem som setter agendaen. Når man driver bistand og jobber med partnere, forventer vi at det er reelle og likeverdige partnerskap hvor begges behov blir ivaretatt. Det er alvorlig når partnere klager, sier Skancke. Hun sier at problemstillingen jevnlig har vært tatt opp med FAIR.

- Korrupte partnere
NORADs begrunnelse for den reduserte støtten er særlig krangelen og bruddet med en zambisk og en kenyansk organisasjon. FAIR har seinere inngått kontrakter med nye samarbeidsorganisasjoner. Om grunnen til kuttet i 2008 skriver NORAD at de har såpass mange betenkeligheter med FAIR at de «ikke ønsker å øke tilskuddet eller gi tilskudd til nye land før de har klarert og dokumentert bedre forhold til sine nåværende samarbeidsparter».

- De to referansene NORAD bygger på, er tilfeller der det har vært snakk om korrupte partnere som har blitt avslørt av FAIR, og dermed har vi brutt samarbeidet. Det vi kan kritiseres for, er at vi har vært uheldige med et par av våre samarbeidspartnere. NORAD burde holde seg for god til å bruke tidligere samarbeidspartnere som er korrupte som referansegrunnlag for sin vurdering av hvordan FAIR opererer, sier FAIRs styremedlem Rune Haaland, som fra og med torsdag gikk inn som FAIRs pressetalsmann.

Dagbladet har ikke fått kontakt med de tidligere partnerne FAIR anklager for å være korrupte.

Til tross for krangelen har NORAD fortsatt å støtte FAIR, i fjor med 1,35 millioner kroner.

- FAIR må velge
FAIR må nå konsentrere seg om å få de eksisterende prosjektene sine til å fungere, mener NORAD.

- Det er FAIRs valg om de vil fullføre de eksisterende prosjektene sine, eller starte opp i nye land. FAIR har nå fått støtte fra oss i fem år, så da bør vi se noen resultater. Hvis de oppnår mindre enn de har sagt de skal gjøre, vil det telle negativt, sier Skancke.