–Folk kjører som gærne

Dagbladet ble med Redningsskøyta ut på Oslofjorden. Det ble en studie i maritim galskap.

HER GÅR DET NESTEN GALT: En småbåtfører forsøkte å oppnå nærkontakt med danskebåten. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
HER GÅR DET NESTEN GALT: En småbåtfører forsøkte å oppnå nærkontakt med danskebåten. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): — Hva er det han driver med? Det der kan gå skikkelig galt, roper Fritz Jakob Fredriksen, skipsfører av Redningsskøyta «Uni Oslofjord» i Oslo. Samtidig gir kapteinen av «Stena Saga» febrilsk flere støt i hornet.

Føreren av fritidsbåten ser ikke ut til å ense at han kun er få meter unna baugen til danskebåten.

Fredriksen manøvrerer Redningsskøyta opp på babord side av «Stena Saga» og er klar til å legge skøyta mellom fritidsbåten og kjempen på vei til Danmark.

—?Vi er større og tåler trøkket bedre, forklarer han.

I det han skal iverksette redningsaksjonen, kommer fritidsbåten seg unna.

Mange nesten-ulykker
—?Du må være forsiktig! Roper Peter Bang i Redningsskøyta. Mannen i fritidsbåten bare trekker på skuldrene.

—?Det er et voldsomt sug foran baugen på så store skip. Han var svært nær ved å bli sugd inn under «Stena Saga». Vi ser stadig vekk lignende hendelser, sier Fredriksen oppgitt.

Han får støtte fra linjedirektøren i Stena Line, Stein Wettergreen, som er kjent med nestenulykken i Oslofjorden i går kveld.

—?Det er livsfarlig å ferdes foran store båter. Likevel er det stadig noen som prøver seg. Ofte er det unge gutter som undervurderer hvor fort vi går; en livsfarlig lek hvis de gjør det med overlegg, sier Wettergreen.

Dagbladet ble med Redningsskøyta ut i går ettermiddag for å ta pulsen på båtlivet i Oslo-fjorden.

—?Mange båtførere har glemt både folkevett og sjøvettregler, sier Fritz Jakob Fredriksen.

Gir blaffen i knop
En tur til Vestfjorden utenfor Asker og Bærum viste at nesten halvparten av båtene kjørte for fort, ifølge Fredriksens beregninger. Der er fartsgrensen fem knop langs land og 15 knop hvis du er 150 meter fra land.

Manglende kunnskap om vikepliktsregler skapte også flere potensielt farlige situasjoner på sjøen i går, ifølge Fredriksen.

—?Folk kjører som gærne. Jeg vet ikke hva som skjer, om det er varmen som gjør dem helt tullete, sier han.

Temperaturen lå rundt 30 grader i hovedstaden i går, og badetemperaturen var 23 grader på Skogerholmen utenfor Oslo.

Havnepolitiet i Oslo merket også at godværet fikk folk til sjøs i går.

—?Både fredag, lørdag og søndag har det vært stor båttrafikk. Vi har bøtelagt 11 fartsovertredelser og delt ut 12 forelegg for manglende redningsvest i løpet av helgen, sier politiførstebetjent Kjetil Olsen.

Informasjonssjef i Redningsselskapet, Ingvar Johnsen, sier at det generelle inntrykket landet over er at svært mange uerfarne båtførere er på vannet og at mange overhodet ikke kan vikepliktsreglene.

Voksne menn verst
Kongelig Norsk Båtforbund, Norges Seilforbund, Redningsselskapet og Finansnæringens Hovedorganisasjon advarer mot fartsutviklingen på sjøen, og mener myndighetene bør se på fartsgrensene, ifølge en pressemelding som kom i forrige uke.

—?Vi mener også det bør gjøres en ekstra innsats overfor voksne menn i åpne båter. De utgjør den store risikogruppen, sier Ingvar Johnsen.

Årsaken til bekymringen er at Redningsselskapet stadig ser styggere utslag av fartsøkningen, spesielt i mørket og i kombinasjon med alkohol.

PÅ REDNINGSSKØYTA: Fritz Jakob Fredriksen var vitne til nestenulykken lørdag. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
PÅ REDNINGSSKØYTA: Fritz Jakob Fredriksen var vitne til nestenulykken lørdag. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer