- NDL-aktivist (27) utløste bombealarmen

Mann siktet for trusler knyttes til Norwegian Defense League.

DEMONSTRERTE: Den trusselsiktede 27-åringen ble fotografert av Dagbladet da han 15. desember i fjor deltok på en antiislamistisk demonstrasjon i Oslo i NDL-regi. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
DEMONSTRERTE: Den trusselsiktede 27-åringen ble fotografert av Dagbladet da han 15. desember i fjor deltok på en antiislamistisk demonstrasjon i Oslo i NDL-regi. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den trusselsiktede mannen som i natt utløste bevæpnet vakthold i et stort område rundt Stortinget og en massiv politijakt blant annet på Lambertseter i Oslo, skal være en tidligere straffedømt 27-åring som sympatiserer med den antiislamistiske organisasjonen Norwegian Defense League.

Mannen er medlem i Stopp islamiseringen av Europa (SIOE).

Blant annet var 27-åringen i fremste rekke da SIOE og NDL - med labert oppmøte - arrangerte en demonstrasjon ved Oslo kretsfengsel i desember. Parolen var «Stopp innvandringen og islamiseringen av Norge og Europa».

Mannen har også markert seg som antiislamist i sosiale medier, der han har lagt ut en «Islam»-logo der s-en er erstattet med hakekors.

Nylig erstattet han profilbildet sitt på Facebook med en tegning av en Guy Fawkes-maske - ofte brukt av hacktivistene i Anonymous-bevegelsen - i tillegg til andre referanser til filmen og tegneserien «V for Vendetta».  Spillefilmen ender med at helten, i opposisjon mot et autoritært og undertrykkende regime, sprenger det britiske parlamentet i lufta.

Det var det respekterte antirastiske nettstedet Vepsen som i dag først meldte om den pågrepne mannens kobling til Norwegian Defense League, før TV 2 Nyhetene gjorde det samme.

Dømt for narkobruk og innbrudd Mannen er ikke tidligere dømt for vold eller trusler.

Men fra 2004 til 2006 ble han flere ganger pågrepet for grove tyverier i distriktet der han er bosatt. I august 2006 ble han dømt for flere innbrudd  begått samme år, samt narkotikabruk, til fire måneders fengsel.

Den gang tilsto han alle forholdene, ga uttrykk for at han angret og at han var i ferd med å skaffe seg jobb i en dagligvarebutikk.

Seinere har 27-åringen vært ansatt i en lokal bedrift i en lengre periode.

- Virka positiv for vår sak Merete Hodne, som er leder for Stopp islamiseringen av Europa (SIOE) i Norge bekrefter overfor Dagbladet at mannen er medlem i SIOE

- Han virka dyktig og positiv for vår sak. Jeg hadde til og med bedt ham holde en appell for oss i Sverige 16. mars i år. Dersom det stemmer at det er han som står bak disse truslene, er det leit. Vi er i mot alle former for trusler og vold. Dette er vondt og jeg er skuffa, men jeg mener det er viktig å være ærlig for å unngå spekulasjoner, sier Hodne til Dagbladet.

Mannen får ikke være medlem i SIOE videre, sier Hodne.

- Han ble medlem for om lag to måneder siden, og virka som en kjempekar. Men om vi ser at enkelte medlemmer ikke passer inn, så blir de skvisa ut. Jeg tenker at det kanskje kan ha blitt litt for mye for ham, sier hun.
Hun understreker at han ikke er betalende medlem, men medlem av Facebook-gruppa til organisasjonen.

Både politiet og 27-åringens bekjente opplyser at han skal ha framsatt trusler tidligere.

- Jeg veit at han er tidligere er anmeldt for tilsvarende forhold, hevder en anonym kilde i det islamkritiske miljøet overfor  Dagbladet, og tilføyer:

- Det han har gjort representerer ikke NDL eller andre islamkritiske grupper.

27-åringens deltagelse på NDL-demonstrasjonen i desember skal imidlertid ikke ha vært et engangstilfelle.

- Jeg vet at han skulle holdt en tale for annen islamkritisk gruppe - Stopp Islamiseringa av Europa (SIOE) - i Sverige den 16. mars i år, men det blir sannsynligvis ikke noe av nå, sier kilden til Dagbladet.

- Skuddsikker vest og gassvåpen Det var seint i går kveld mannen satt på en buss og snakket i telefonen, da en medpassasjer fanget opp formuleringer vitnet oppfattet som trusler mot Stortinget. Mannen, som hadde skuddsikker vest og bar på en stor bag, tok deretter en drosje fra Sandvika til Lambertseter.

Politiet tok alle forholdsregler i timene som fulgte, slo jernring rundt Stortinget og satte inn Beredskapstropen i jakten på mannen. Mannskapene slo til mot flere boliger før riktig mann ble funnet.

Oslopolitiet holdt klokka 12.30 i dag en pressekonferanse der de opplyste at en mann i 20-åra var pågrepet i en leilighet. Det ble også gjort beslag av flere gjenstander som samsvarer med observasjoner fra vitner i natt.

- Det vi kan bekrefte til nå er funn av en vest som tidligere beskrevet i saken, et gassvåpen, og en svart bag som er full av klær. Han har framsatt trusler tidligere, og folk som kjenner atferden hans har sagt noe om en modus som stemmer bra, stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt.

I ettermiddag opplyser politiet i en pressemelding at de ikke ønsker å kommentere mannens identitet eller andre opplysninger om mannen som er omtalt i media.

- Den siktede mannen er ikke avhørt og har foreløpig ikke bedt om forsvarer. Han blir avhørt i ettermiddag /kveld

Dagbladet.no kommer med mer.

ANTI-ISLAMIST: Også søsterorganisasjonen English Defense League (EDL) var representert på demonstrasjonen i Oslo der 27-åringen deltok. Foto: VEPSEN
ANTI-ISLAMIST: Også søsterorganisasjonen English Defense League (EDL) var representert på demonstrasjonen i Oslo der 27-åringen deltok. Foto: VEPSEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer