Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ned 4 prosent før sommeren

Etter at Norges Bank i går satte ned renta med et halvt prosentpoeng, tror analytikerne at renta fortsetter å falle. Det amerikanske finanshuset J.P. Morgan mener at renta i Norge faller med nye 3,5 prosentpoeng før sommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På årsbasis betyr fire prosentpoeng lavere rente at renteutgiftene til en husholdning med en halv million kroner i gjeld blir 20000 kroner mindre. Men norske eksperter tror for sin del mest på et to prosents rentekutt.

Norges nye sentralbanksjef, Svein Gjedrem, overrasket de fleste i går, da han satte ned rentene med et halvt prosentpoeng. Gjedrem viste til avdempet press i innenlandsøkonomien, lavere forventet prisstigning og en mer stabil kronekurs.

God økonomi

Gjedrem avviser bestemt at Norges Bank under hans ledelse har en ny pengepolitikk. Men han sa klart fra at han akter å styre renta.

- Valutaforskriften gir rom for skjønn, og det skjønnet er det Norges Banks oppgave å utøve, sier Gjedrem. Han mener rentenedsettelsen gjør godt for norsk økonomi.
- Vi må ha en rente som sørger for at inflasjonen ikke blir for høy. Samtidig må ikke renta bli så høy at den får for store virkninger på innenlandsøkonomien.

- Nå regner vi med at pris og kostnadsveksten vil komme ned, samtidig som presset i innenlandsøkonomien ser ut til å avta, sa Gjedrem.

Den amerikanske gigantbanken J.P. Morgan, med noen av verdens beste analytikere, tror på en ny rentenedsettelse innen utgangen av mars, trolig 0,25- 0,5 prosentpoeng. Innen sommeren venter banken at renta vil ligge på seks prosentpoeng.

Venter store kutt


Gigantbankens analyse vil si en rentenedgang på fire prosent i løpet av første halvår. Deretter vil renta fortsette å falle til 4,5 prosent i første kvartal neste år.
- Rentenedsettelsen og Gjedrems kommentarer flagger en ganske vesentlig endring i pengepolitikken, til en mer pragmatisk holdning, sier Katharina Hoyland, makroanalytiker og Skandinavia-ekspert på J.P. Morgans London-kontor.

- Den kom noen uker før vi ventet, men utviklingen viser at økonomien har reagert på det høye rentenivået raskere enn ventet, sier hun.

Hoyland venter at renta heretter vil styres hovedsakelig etter innenlandske forhold, og mindre etter valutakursen.

- Det ønsker vi definitivt velkommen, men fortsatt ville det vært ønskelig med en mer forutsigbar og klar pengepolitikk. Renta ville kunne gå ned ytterligere med en større grad av klarlegging, sier Hoyland.

Riktig med rentekutt

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken, venter og rentekutt.

- Jeg vil tro ytterligere 0,5 prosentpoeng før påske, og så kanskje ett prosentpoeng til før sommeren, sier Mork, som mener at norsk økonomi har behov for en lavere rente.

- Før vi jubler for mye er det viktig å huske på at bakgrunnen for rentenedsettelsen er at det ikke går så bra med norsk økonomi.

- Å sette ned renta for mye nå, ville være et feil signal til partene i arbeidslivet, sier Mork.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media