Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ned med Diktatoren!»

Hundrevis av demonstranter satte fyr på bildekk og bank i Teheran.

KNEBLET: Hundrevis av demonstranter ga uttrykk for hva de følte da de iført munnbind, gikk hånd i hånd gjennom Teherans gater i dag. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/SCANPIX
KNEBLET: Hundrevis av demonstranter ga uttrykk for hva de følte da de iført munnbind, gikk hånd i hånd gjennom Teherans gater i dag. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Hundrevis av reformtilhengere som støtter Mir Hossein Mousavi tok til gatene av hovedstaden Teheran i dag, da det ble klart at president Mahmoud Ahmadinejad vant en ny fire års periode som president.

«Ned med Diktatoren» ropte demonstrantene, som ble jaget vekk av politi som tok i bruk køller mot dem, ifølge Al Jazeera. Demonstrantene satte fyr på bildekk utenfor innenriksdepartementet der valgresultatet ble kunngjort. Vitner forteller også at det ble satt fyr på en bank like i nærheten.

Klokken 13.00 lokal tid i dag, ga Mousavi klar beskjed om at han ikke godtar det overraskende valgresultatet.

Narrespill
- Jeg advarer mot at jeg ikke vil overgi meg til dette narrespillet. Resultatet av det vil være at noen setter hele fundamentet for den islamske republikken i fare og skape tyranni, sa presidentkandidat og tidligere statsminister til nyhetsbyrået Reuters.

Tross uvanlig høy valgoppslutning på nesten 80 prosent, vant Ahmadinejad med 62,3 prosent av stemmene. Mousavi, som i forkant av valget mobiliserte et stort antall av hjemmesittere, endte på bare 33,7 prosent.

Den mer moderate, reformvennlige Mousavi har hatt stor appell blant urbane, middelklasse-iranere, som vanligvis boikotter valget, men som i går stemte mot fire nye år med Ahmadinejad.

SKADD: En skadd tilhenger av Mousavi får tørket av seg blodet. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/SCANPIX
SKADD: En skadd tilhenger av Mousavi får tørket av seg blodet. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/SCANPIX Vis mer

Under den uvanlig bitre valgkampen hevdet Mousavi at Ahmadinejad hadde ydmyket og isolert iranerne med sin ekstremistiske politikk.

Valgfusk
Da Mahmoud Ahmadinejad overraskende vant valget i 2005 kom det en hel rekke beskyldninger om valgfusk. Han kom inn i valgkampanjen som en helt ukjent kandidat, men fikk støtte av Irans religiøse overhode, Ayatollah Ali Khamenei.

Nå kommer nye påstander om valgfusk. Mousavi hevder flere av hans valgobservatører ble nektet adgang til valglokaler, og at tekstmeldingssystemet kampanjeapparatet hans brukte ble stengt. Mousavi hevder også at flere av områdene der han sto sterkest gikk tom for stemmesedler.

- Det er så mange ting som ikke henger sammen. De sier til og med at Ahmadinejad vant Tabriz, som er Mosavis hjemby med 57 prosent. Det høres ekstremt usannsynlig ut.

- Og hvordan klarte de å telle stemmene så raskt, enda stemmelokalene skulle være åpne i seks timer ekstra, spør forfatter og forsker Trita Parsi.

Frykter kupp
Midtøsten-forsker Kjetil Selvik sa til Dagbladet tidligere at det er en frykt for at Ahmadinejad og Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, har brukt de væpnede styrkene i Revolusjonsgarden til å ta kontroll over innenriksdepartementet og regelrett gjennomført et kupp.

En opposisjonsavis er stengt, statlige radio- og TV-kanaler rapporterer kun om stemmeopptellingen, ikke at Mousavi i går gjorde krav på seieren.

KØLLER: Politiet tok i bruk køller mot demonstrantene som hadde samlet seg i nærheten av det iranske innenriksdepartementet. Foto: AP Photo/Ben Curtis/SCANPIX
KØLLER: Politiet tok i bruk køller mot demonstrantene som hadde samlet seg i nærheten av det iranske innenriksdepartementet. Foto: AP Photo/Ben Curtis/SCANPIX Vis mer

Også Mousavis hovedkvarter er stengt av politiet, for å forhindre at han eller andre i partiet skal holde pressekonferanse, melder BBC.

Mousavi-vennlige nettsider er blokkert eller vanskelig å få adgang til. Over hele landet er SMS-systemet nede.

Eksperter mener utviklingen de neste dagene vil være avgjørende for hvilken retning Iran tar de neste årene. Dersom protestene blir voldsomme og myndighetene må slå hardt ned, kan det føre til politisk krise.

TOK TIL GATENE: Tusenvis demonstrerte i Teherans gater mot det overraskende utfallet av presidentvalget. Mange av dem var iført Mousavis partifarge, grønn. Foto: AP Photo/Ben Curtis/SCANPIX
TOK TIL GATENE: Tusenvis demonstrerte i Teherans gater mot det overraskende utfallet av presidentvalget. Mange av dem var iført Mousavis partifarge, grønn. Foto: AP Photo/Ben Curtis/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling