TILBAKE PÅ PLASSEN:  Til tross for at det egyptiske militære har gjort alt for å kneble revolusjonen i Egypt, er nå Tahrir-plassen i hjertet av Kairo full av feirende egyptere, som krever sin frihet. Nasjonalsanger, kamprop og glede preger dagen, ifølge egyptere på plassen. Foto: Muhammed Muheisen/Ap/Scanpix
TILBAKE PÅ PLASSEN: Til tross for at det egyptiske militære har gjort alt for å kneble revolusjonen i Egypt, er nå Tahrir-plassen i hjertet av Kairo full av feirende egyptere, som krever sin frihet. Nasjonalsanger, kamprop og glede preger dagen, ifølge egyptere på plassen. Foto: Muhammed Muheisen/Ap/ScanpixVis mer

- Ned med militærstyret

Nøyaktig ett år etter revolusjonstart, går nå hundretusener av egyptere til Tahrirplassen og krever frihet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede fra morgenen av i dag, tuslet tusenvis av feststemte og flaggveivende egyptere mot sin frigjøringsplass i hjertet av Kairo, Tahrir-plassen. Nøyaktig ett år er nå gått siden mange tusenvis av egyptere overrasket seg sjøl og en hel verden ved å troppe opp på Tahrir og kreve president Hosni Mubaraks avgang.

Ønsker dødsstraff Den aldrende Mubarak ble tvunget til å gå av i februar i fjor og det egyptiske aktoratet har lagt ned påstand om dødsstraff for Mubarak. To av hans sønner, den tidligere innenriksministeren og seks av de øverste sjefene i politiet står tiltalt sammen med ham.

«Ned ned med militærstyret! Det egyptiske folket er den røde linja!», skriver den egyptisk-amerikanske bloggeren Mona Eltahawy på sin twitterfeed i dag.

Det egyptiske militæret ble sett på som helter da de stod på folkets side under revolusjonen, men er nå nærmest like forhatt som Mubarak og hans regime fordi de ikke er villige til å gi fra seg makta.

Revolusjon inntil seier Det er i dag ett år siden egypterne, inspirert av revolusjonen i Tunisia, gikk ut i gatene og krevde reform.

«Revolusjon inntil seier, revolusjon i alle Egypts gater», blir nå sunget av unge egyptere på Tahrir-plassen, melder Al Jazeera.

Deres medarbeider på Tahrir, Sherine Tadros, sier at mange av menneskene mener at landets militære nå har kneblet folkets revolusjon samtidig som islamistiske partier forsøker å profittere fra revolusjonen som andre grupper stod bak.

- Men andre demonstranter sier at Egypt nå har hatt sine første frie og rettferdige valg, og at det nye parlamentet reflekterer folkets vilje, sier Tadros.

Lang vei fram En rekke egyptiske aktivister sier at militærgeneralen Hussein Tantawi, som gjennom to tiår var Mubaraks forsvarsminister, nå gjør alt for å ødelegge folkets revolusjon.

FEIRING:  Egyptere bærer nasjonalflagg og møter opp i tusenvis på frigjøringsplassen i Kairo i dag. For ett år siden startet revolusjonen i Egypt, på det som skulle være politiets festdag. Foto: Andre Pain/Epa/Scanpix
FEIRING: Egyptere bærer nasjonalflagg og møter opp i tusenvis på frigjøringsplassen i Kairo i dag. For ett år siden startet revolusjonen i Egypt, på det som skulle være politiets festdag. Foto: Andre Pain/Epa/Scanpix Vis mer

- Revolusjonen har ikke oppnådd sine mål og det er derfor vi igjen må gå tilbake til Tahrir. Revolusjonen fortsetter etter målene er nådd, sier den egyptiske bloggeren og aktivisten Wael Khalil til Al Jazeera.

- Vi må tilbake til gatene i dag. Ikke for å feire en revolusjon som ikke har nådd sine mål, men for å demonstrere fredelig for å vise at vi er målrettet og at vi fortsetter kampen. Våre må er å «leve i verdighet og få rettferdighet», sier den berømte forfatteren og demokratiforkjemperen Alaa al-Aswani.

«Folk synger gamle egyptiske nasjonalsanger mens vi marsjerer langs Tahrir-gata på vei til #Tahrir square #Jan25», skriver den kjente bloggeren Mona Eltahawy.

BER OM MER DEMOKRATI:  Egyptere flest er glade for revolusjonen, men mener at det er lang vei fram før Egypt blir et fungerende demokrati. Mange er svært kritiske til hæren, som de mener forsøker å ta all makt i sine hender. Foto: Khaled Desouki/AFP/Scanpix
BER OM MER DEMOKRATI: Egyptere flest er glade for revolusjonen, men mener at det er lang vei fram før Egypt blir et fungerende demokrati. Mange er svært kritiske til hæren, som de mener forsøker å ta all makt i sine hender. Foto: Khaled Desouki/AFP/Scanpix Vis mer