Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ned med studielånsrenta!

Bil billigere enn utdanning Å prioritere bil framfor utdanning? Det kan være fristende, for nå er forbrukslån i bankene billigere enn studielån i Statens lånekasse for utdanning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens boliglånsrenta i dag er nede i under 5,5 prosent og forbrukslån tilbys til sju prosent, vaker Lånekassa i markedet med 7,5 prosent rente på lån som er over sju år gamle. Nye studielån har 6,5 prosent rente, men er likevel dyrere enn noensinne, relativt sett.

Ta utdanning!

- En ganske sinnssyk situasjon, sier Line Torvik til Dagbladet. Men NSU-lederen oppfordrer likevel ungdom til å ta utdanning, til tross for at studentenes lyckliga da'r for lengst er avblåst til fordel for beinharde studiekrav.

Og etter endt utdanning venter et knallhardt arbeidsmarked og - ikke minst - tøff nedbetaling av studielånet.

- Studenter omtales som Norges gylne framtid, men behandles som samfunnets problembarn. For et par tiår siden ble høyere utdanning sett på som nasjonsbygging. Nå er vi åpenbart et sysselsettingsproblem, sier Torvik.

Lederen for Norsk Studentunions 85 000 studenter er sint på nærsynte politikere («de tenker ikke helhet»), på intolerante næringslivsledere («som bare ansetter jurister, sivilingeniører og -økonomer») og et stadig økende press mot ferdigutdannede akademikere («som ofte kommer i dype kriser når lån skal betales, hjem stiftes og barn oppfostres - samtidig»).

Bedre resultater

- Vi er flinkere og får bedre karakterer enn tidligere års studenter. Vi blir fortere ferdige med studiene og vi er bedre utdannet. Likevel blir vilkårene våre stadig verre, både under og etter studiene, sier Torvik. Og fnyser av regjeringens «utdanningseksplosjon».

- Om noen få år får vi riktignok en eksplosjon. Men det blir av høyutdannede gjeldsslaver uten jobb, sier hun.

Derfor ber NSU-lederen om en rente som er mer i takt med markedsrenta, og en større stipendandel: I dag er den på 26 prosent, mens Danmark til sammenlikning har 60 prosent.

Men Torvik har ingen tro på at finansminister Sigbjørn Johnsen vil agere julenisse når forslaget til revidert nasjonalbudsjett legges fram i neste uke:

- Han skal jo betale den kostbare Reform 97.