Sjokkfunn fra Arbeidstilsynet:

Ned mot 60 kroner i timen og opp til 32 timers arbeidsdag

Andenes Fiskemottak har fått varsel om bot etter grove brudd på arbeidsmiljøloven. - Alt var bare bullshit overfor norske myndigheter, sier en anonym fiskearbeider.

I ARBEIDS-STRID: Daglig leder i Andenes Fiskemottak, Leif Kvivesen, er ikke enig i Arbeidstilsynets konklusjoner. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
I ARBEIDS-STRID: Daglig leder i Andenes Fiskemottak, Leif Kvivesen, er ikke enig i Arbeidstilsynets konklusjoner. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANDENES (Dagbladet): Det litauiske innleiefirmaet Skodita og Andenes Fiskemottak er tatt for grove brudd på arbeidsmiljøloven. En konstruert modell med Skodita som «underleverandør» brukes for å dumpe lønns- og arbeidsforhold, mener Arbeidstilsynet.

- Alt var bare bullshit overfor norske myndigheter, sier en av de innleide litauiske arbeiderne på telefon til Dagbladet.

Han bekrefter innholdet i Arbeidstilsynets rapporter. Her dokumenteres blant annet en timelønn på mellom 60 og 80 kroner, mens kravet etter norsk lov er minst 181 kr. Dessuten: Arbeidstid inntil 32 timer i strekk. Og null i overtidstillegg.

Fiskeriarbeideren tør ikke stå fram med navn av frykt for følgene.

- Da politi og arbeidstilsyn dukket opp, fikk vi klar beskjed av lederne om å holde kjeft. Vi skulle si at vi fikk 18 euro i timen. I virkeligheten hadde jeg under halvparten, 8 euro i timen, og det var ingen tillegg for overtid, sier arbeideren.

Både Andenes Fiskemottak og Skodita benekter at de har instruert arbeiderne, og bestrider lovbruddene.

Endte som klagesak

Det luktet fisk, men aktiviteten var liten i Andenes Fiskemottak på Andøy i Nordland da vi ble vist rundt i de nesten tomme lokalene i midten av september.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer