Ned, ned, ned

Leiligheter koster nå 5,9 prosent mindre enn for et år siden. Prisene fortsetter å synke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To av tre boliger selges nå under takst. Å senke prisforventningene er nødvendig om boligeiere skal få solgt, mener Finn Tveter, direktør i Norsk Eiendomsmeglerforbund (NEF). 

Han la fram NEFs månedlige statistikk i dag, som denne gang ikke var gode nyheter for dem som håper på snarlig boligprisoppgang.

Samlet sett var nemlig boligprisene i september 1,7 prosent lavere enn i august.

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,8 prosent lavere, viser eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk.

Prisene i september i år var også 4,5 prosent lavere enn i september i fjor. Men prisene er likevel 313 prosent høyere enn i forrige bunnår, som var i 1992, melder NEF. 

Fortsatt salg

I september ble det totalt solgt 5047 boliger gjennom Finn.no. For samme periode i fjor, var tallet 5444. På tross av at dette er en nedgang på vel 7 prosent, tyder det likevel på at trenden er langt mer positiv enn en gjerne får inntrykk av i media, mener Christian Dreyer, leder i NEF.

- Den store positive nyheten er at det fortsatt selges boliger, sier Dreyer.

FORTSETTER Å SYNKE: Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,8 prosent lavere enn i august, viser eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk. Foto: Kyrre Lien/Scanpix
FORTSETTER Å SYNKE: Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,8 prosent lavere enn i august, viser eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk. Foto: Kyrre Lien/Scanpix Vis mer

- Selgerne har tatt inn over seg at vi har en negativ trend, og faktisk akseptert en lavere pris, sier Dreyer, som oppsummerer utviklingen på denne måten:

- Den store, mørke skyen som heter finanskrisa preger markedet, men boligmarkedets død er svært overdrevet.

Leiligheter faller mest

Den nevnte mørke skyen har fått størst følger for prisutviklingen for leilighetene. 

Prisene på leiligheter sank med 2,2 prosent fra august til september, og var 5,9 prosent lavere enn september i fjor.

Delte boliger sankt med 1,2 prosent fra august til september, og var 3,8 prosent lavere enn i september i fjor.

Prisene på eneboliger var uendret i september, men 2,3 prosent lavere enn september i fjor.

Regionale forskjeller

Ned, ned, ned

Om man går ned på regionnivå, blir det klart at det i enkelte områder slett ikke har vært noen boligkrise. I Agder og Rogaland har septemberprisene økt siden samme periode i fjor. Agder har sett en økning på 3 prosent og i Rogaland har prisene økt med 5 prosent.

Bergen er den store taperen i september, med hele 6 prosent nedgang fra samme periode i fjor.

- Bergen opplevde oppturen best og hadde den kraftigste oppgangen. Dermed er det også her de vil merke nedgangen mest, sier Dreyer.

I Trondheim har prisene gått ned med 4 prosent. Oslo har hatt en nedgang på 1 prosent, som er omtrent på gjennomsnittet for hele landet.

- Fortsatt går noen boliger over takst. Men tendensen er klar: Boligkjøpernes betalingsvilje er lavere enn både meglere og takstmenn har trodd, sier Rune Garborg, markedsdirektør i DnB NOR Eiendom, ifølge NTB.

LEGGER FRAM STATISTIKKEN: Finn Tveter.