Ned som en skinnfell

Børsene verden over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hovedindeksen ved New York-børsen stupte ned under 8000 poenggrensen, eller 8,1 prosent, minutter etter åpning fredag ettermiddag, norsk tid.

Katastrofale tall fra Asia, og bredt kursfall over hele Europa sendte det amerikanske markedet til sitt laveste nivå siden 17. mars 2003 på ti små minutter.

Da Wall Street omsider fikk summet seg etter den brutale begynnelsen på dagen og gjenvunnet mye av det tapte, pekte Dow Jones-indeksen atter en gang nedover, og står klokken 18.30 norsk 4,10 prosent lavere enn ved børsåpning. 

Nyhetsbyrået AP skriver at den korte oppturen sannsynligvis skyldtes automatiske kjøpsordrer som ble utløst av at flere aksjer falt til et så lavt nivå at datamaskiner så på dem som attraktive kjøp.

Det var med andre ord ingenting som tydet på at noe skifte i stemningen blant de fysiske børsaktørene, og kursene fortsatte å falle videre.  

- Frykt avler frykt, og ingenting myndighetene har foretatt seg så langt ser ut til å demme opp for tidevannet, sier markedsanalytiker Ryan Atkinson i Balestra Capital til CNN Money.

Halverte verdier

Fallet i USA gikk også hardt utover slutthandelen på Oslo Børs. Hovedindeksen sluttet fredag med en ny kraftig nedgang til 239,7 poeng, etter en uke der nedgangen har ligget rundt 20 prosent.

BEAR MARKET: En mann i bjørnekostyme symboliserer krisen på Wall Street. Markedet er inne i et såkalt Bear Market med kraftig fall i verdens finansmarkeder. Foto: AFP/Scanpix
BEAR MARKET: En mann i bjørnekostyme symboliserer krisen på Wall Street. Markedet er inne i et såkalt Bear Market med kraftig fall i verdens finansmarkeder. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Den siste måneden har indeksen sunket fra 360 poeng til rundt 240 poeng, eller 40 prosent. Sterkest inntrykk gjør det likevel å se på kurven som viser et nivå på 520 poeng så sent som i juni.

- Det er klart at mange eiere nå har lidd betydelige tap som kan få svært negative virkninger for norsk økonomi, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til NTB.

- Ubegripelig 

Også ellers på kontinentet var kurvene på kraftig nedadgående tendens. I London avsluttet FTSE 100-indeksen handleuken ned 8,9 prosent etter kraftig salgspress.

Dermed har verdiene ved London-børsen blitt redusert med 20,1 prosent den siste uken og er barbert med 43 prosent siden toppnoteringen i juni 2007.

I Frankfurt falt Xetra Dax-indeksen med 8,1 prosent, mens CAC 40 i Paris opplevde en kursreduksjon på 7,4 prosent fredag.

Det har med andre ord vært en tung ukeslutt i Europa, som begynte med morgennyheten om at Nikkei-indeksen i Japan hadde stupt med 9,6 prosent.

- Panikken og frykten vi ser er ubegripelig. Det ser ut som markedet nå har begynt å prise inn en depresjon, sa Matt McCall i Penn Financial Group ifølge NTB.

Ned som en skinnfell
NY NEDTUR: Oslo Børs opplevde nok et fall i hovedindeksen, som fredag endte under 240 poeng.
FORTVILET: En ansatt ved børsen i Frankfurt henger med geipen etter at DAX-indeksen på et tidspunkt var ned over 10 prosent fredag ettermiddag.