Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Neda-saken utsatt

Skulle startet i retten i dag, men den ene dommeren erklærte seg inhabil etter twittermeldinger, skriver VG.

UTSATT: Saken mot Neda Ibrahim har blitt utsatt. Foto: Privat.
UTSATT: Saken mot Neda Ibrahim har blitt utsatt. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neda-saken, som skulle startet i Oslo tingrett tirsdag, er utsatt. Det opplyser familiens advokat, Arild Humlen. Han vil ikke gå inn på årsaken til det, men andre kilder NRK har snakket med sier at årsaken er at regjeringsadvokaten mener den ene dommeren er inhabil.

Årsaken til at saken nå har blitt utsatt er at dommer Lotte Pernille Loftsgård mandag ble syk. Dommer Kim Heger ble foreslått som erstatter, men Heger takket nei av habilitetsårsaker, skriver VG.

Tolv år gamle Neda og familien fikk i fjor avslag på asylsøknaden etter å ha bodd i Norge i ti år. Nylig ble de sendt til Jordan. Humlens oppgave er å forsøke å hjelpe dem tilbake til Norge.

Hovedforhandlingen skulle ha startet i Oslo tingrett tirsdag 29. oktober, uten familien til stede. Humlen har gjort det klart at han i den forbindelse skal legge til rette for at Neda og familien kan forklare seg via videolink fra Amman.

Familiens advokat Arild Humlen har tidligere gått ut å sagt at tvangsutsendelsen bygger på for generelle vurderinger.

I juni ble Neda Ibrahim (12) med familie returnert til Jordan etter ti år på asylmottak i Sandnes i Rogaland.

- Barna er sendt tilbake til en situasjon som er høydramatisk for dem. De kan høre bombenedslagene i Syria og bor i et samfunn som er presset av halvannen million syriske flyktninger, sier Humlen, som selv var i Jordan for å forberede saken i slutten av august.

Bekymret for helsen Humlen mener det i saken verken er gjort en konkret vurdering av hva som er barnas beste eller konsekvensene for familien av å komme tilbake til det konkrete området i Jordan.

- Det er foretatt en uforsvarlig prøving av saken fordi vedtakene bygger på en veldig generell vurdering uten at man for eksempel har tatt hensyn til den spesielle situasjonen særlig ett av barna er i, sa Humlen til NTB mandag.

Han viser til at den eldste gutten i familien «har en del medisinsk tematikk og er veldig avhengig av oppfølging for å kunne utvikle seg noenlunde normalt».

I tilknytning til guttens situasjon vil en psykiater komme med en uttalelse under hovedforhandlingene, som holdes i Oslo tingrett tirsdag og onsdag.

- Familien gir uttrykk for at situasjonen er fryktelig vanskelig der de er nå, og at barna ikke har det veldig bra. De ønsker veldig sterkt å komme tilbake til Norge, sine venner og forankringen her, sier Humlen.

Juridisk komplisert Utlendingsnemda besluttet 11. april ikke å omgjøre tidligere vedtak om utvisning av familien. Det er gyldigheten av dette vedtaket Oslo tingrett skal ta stilling til.

- Høyesterett og stortingsmeldinger har sagt at på et tidspunkt vil barnas tilknytning veie tyngre enn alle andre hensyn. Er ikke tidspunktet nådd når de har vært i Norge i nesten elleve år? spør Humlen.

Han mener hele barnebeskyttelsen i realiteten er borte om reglene ikke skal gjelde i denne saken.
Videre mener advokaten at det viktigste juridiske tema i saken er om domstolen bør gå inn å foreta en mer konkret prøving av hva som er barnets beste og hvor mye dette skal veie.

- Jeg mener at disse to tingene er domstolens kontrolloppgave, og at de har en mindre prøvingsmulighet når det gjelder selve avveiningen mot innvandringshensyn, sier Humlen.

- Helt uakseptabelt
Stortingsrepresentant Geir Toskedal (KrF) vil ikke kommentere detaljer i saken overfor NTB, men omtaler den likevel som «trist».

- KrF har lenge vært kritisk til at innvandringshensyn skal veie tyngre enn barnets beste. Å sitte i ti år for å få en avklaring er helt uakseptabelt, sier Toskedal.

Selv om samarbeidsavtalen mellom de fire borgerlige partiene endte med en amnestiløsning for enkelte asylbarn, hjalp ikke avtalen Neda og familien hennes.

- Vi er fornøyd med avtalen, men KrF har fortsatt en viktig jobb å gjøre på asylfeltet, sier han.
Kommunikasjonsrådgiver Andreas Lorange i Justisdepartementet sier til NTB at de ikke ønsker å kommentere saken i forkant av rettssaken.
NTB

PRESS: Redd Barna Ungdom protesterer mot tvangsutsendelse av asylbarn utenfor Oslo domkirke. Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpix.
PRESS: Redd Barna Ungdom protesterer mot tvangsutsendelse av asylbarn utenfor Oslo domkirke. Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling