Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Neda-videoen er en forfalskning

Iran protesterer mot Oxford-stipend i martyrkvinnens navn. - Det var legen som drepte henne.

 SETT AV MILLIONER:  Videoen med Nedas dødskamp etter skuddet i Teheran i juni er sett av millioner på Youtube. Foto: AP/SCANPIX.
SETT AV MILLIONER: Videoen med Nedas dødskamp etter skuddet i Teheran i juni er sett av millioner på Youtube. Foto: AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Iranske myndigheter har levert et harmdirrende protestbrev til universitetet i Oxford fordi det britiske prestisjeuniversitetet har opprettet et stipend for iranske filosofistudenter i navnet til Neda Agha-Soltan.

27 år gamle Neda er kvinnen som fikk martyrstatus da hun ble drept i opptøyene rundt presidentvalget i Iran i juni i år.
En video av en blødende og døende Neda i en gate i Teheran er sett flere ganger på Youtube og har blitt et symbol på opprørsbevegelsen mot president Mahmoud Ahmadinejad og hans prestestyret.

- Død over Storbritannia

Fem måneder etterpå går iranske myndigheter langt i å stemple Neda-videoen som en forfalskning uten tilknytning til opptøyene rundt presidentvalget.

Og i dag demonstrerte en liten gruppe kvinner som støtter regimet i landet utenfor Storbritannias ambassade i Teheran.

Ifølge det halvoffisielle iranske nyhetsbyrået Fars ropte kvinnene taktfast «Død over Storbritannia», melder AP.

En kriminalsak
- Agha-Soltans «mistenkelige død» blir fortsatt etterforsket som en kriminalsak. Hun ble skutt i en avsperret gate langt fra deminstrasjonene, og hennes «mordere» hadde filmet henne og hennes selskap i 20 minutter før hun ble skutt, skriver iranske myndigheter i protestbrevet.

De beskylder University of Oxford for å blande seg inn i iranske forhold og «fyre opp under fløyelsrevolusjonen mot prestestyret.»

Iranske myndigheter finner det også besynderlig at det var den iranske legestudenten Arash Hejazi ved nettopp Oxford-universitet som tilfeldigvis kom over den døende kvinnen.

- Legen drepte henne
- Det var Hejazi som sto bak drapet, og vi krever at han blir utlevert til Iran, ropte de demonstrerende kvinnene foran den britiske ambassaden i dag.

Hejazi har fortalt at han var hjemme i Iran på ferie da han tilfeldig ble øyenvitne til at Neda ble truffet av en kule i brystet og blødde i hjel i løpet av et minutt.

 MARTYRSTATUS:  Neda Agha-Soltan (27) er blitt en martyr for opposisjonsbevegelsen i Iran. Foto: AP/SCANPIX.
MARTYRSTATUS: Neda Agha-Soltan (27) er blitt en martyr for opposisjonsbevegelsen i Iran. Foto: AP/SCANPIX. Vis mer

Han reiste rett tilbake til Storbritannia etter drapet.

Irans politisjef sa to uker etter Nedas død at etterretningsfolk var på jakt etter Hejazi.

Legestudenten selv fortalte til BBC hva han hadde sett noen dager etter at han hadde mislykkes i å redde hennes liv.
Sto en meter unna
- Jeg kjente henne ikke, men gikk ved siden av henne i gata.  Hun gikk sammen med en eldre mann, som viste seg å være musikklæreren hennes. Jeg sto en meter unna henne da hun ble truffet i brystet. Først trodde jeg at noen hadde skutt fra en hustak, men så oppdaget jeg at demonstrantene kastet seg over en bevæpnet sikkerhetsmann på motorsykkel, fortalte legestudenten.

Og han la til:
- Jeg kan ikke reise hjem til Iran mer etter at jeg har fortalt dette.

Nedas forlovede, som var like i nærheten, fortalte at Neda ble skutt av det han oppfattet som sikkerhetsstyrker, da hun gikk en kort luftetur for å trekke frisk luft.

 MINNESMARKERING:  Drapet på 27 år gamle Neda utløste minnemarkeringer og protester over store deler av verden. Foto: EPA/SCANPIX.
MINNESMARKERING: Drapet på 27 år gamle Neda utløste minnemarkeringer og protester over store deler av verden. Foto: EPA/SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media