Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Nedbemanning lover godt

-  Nedbemanning i Hydro og andre steder, lover godt for Årdal-samfunnets framtid, mener Hydro-forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Hydro har nedbemannet stort flere steder i Norge uten å bruke oppsigelser. Resultatet har ikke blitt vedvarende ledighet i ettertid og Hydro har støttet annen næringsvirksomhet som har kommet etter dem, sier Einar Lie, professor i historie ved Universitetet i Oslo og forfatter av deler av Hydro-historien.

Hydro må trolig legge ned 134 arbeidsplasser i Årdal, etter at Statens forurensningstilsyn har pålagt Hydro å stenge eldre forurensende smelteovner.

Men historien viser at Årdal-samfunnet ikke trenger å bekymre seg av den grunn, mener Lie.

På Herøya ved Grenland brukte Hydro sitt enorme nettverk, samarbeid med fagforeninger og myndighetene til å få på plass annen næringsvirksomhet. I tillegg ble mange Hydro-ansatte tilbudt jobb på plattform i Nordsjøen.

Dette tok unna for en dramatisk nedbemanning hvor 2 000 Hydro-arbeidsplasser på fabrikkomplekset på Herøya ble fjernet.

I Glomfjord har den kraftkrevende solcellefabrikken Scan Wafer, som også er etablert på Herøya, gitt flere nye arbeidsplasser etter at Hydro la ned deler av sin gjødselproduksjon.

HYDRO ALUMINIUM I ÅRDAL: - Historien viser at samfunnet i Årdal ikke trenger å bekymre seg, mener Lie. Foto: SCANPIX
HYDRO ALUMINIUM I ÅRDAL: - Historien viser at samfunnet i Årdal ikke trenger å bekymre seg, mener Lie. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling