Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nedbetal lånet ditt raskere

Når renta er rekordlav, lønner det seg å betale ned lånet raskere enn du opprinnelig hadde tenkt. Det anbefaler banksjef Svein Rønning i Sparebanken NOR. En rentebesparelse på 364 kroner i måneden på et lån på 1,2 millioner kroner innebærer at du sparer 143715 kroner i total renteinnbetaling til banken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har bedt Sparebanken NOR regne ut hva den nye rentereduksjonen på 0,75 prosent innebærer i kroner og øre dersom vi fortsetter å betale samme terminbeløp til banken som vi gjorde før rentenedsettelsen.

Store summer

Selv med beløp som er skattejustert, viser det seg at det er store summer å spare for den som ikke trenger de ekstra hundrelappene i måneden til mer forbruk.

- Jeg vil sterkt råde folk til å fortsette å betale den månedlige summen de har regnet med, sier banksjef Rønning. Dersom vi betaler omtrent samme beløp, viser det seg at nedbetalingstida blir redusert med ett år og 11 måneder. Det betyr at rentene som banken opprinnelig skulle ha, reduseres med flere tusen og hundretusen, alt etter hvor stort lånet er. For et lån på 500000 kroner slipper du unna med 59880 kroner mindre i rente til banken. Er lånet på 1,2 millioner kroner, er beløpet hele 143715 kroner, når vi justerer for skatt.

Ikke biff og rødvin

- Rundt 300 kroner er lite hver måned, men mye i sum, sier Rønning. Han anbefaler at folk ikke kjøper mer biff og rødvin for disse pengene. Ingen av oss vet hvor lenge det gunstige rentenivået varer. Derfor er det lurt å bruke den ekstrasummen som vi nå får via rentenedsettelsen til raskere å nedbetale lån, mener han.

- Det er ingen spareprodukter i bank som gir like god avkastning akkurat nå som den renta du betaler på lånet ditt. Dermed sier det seg selv at det å forsere nedbetalingen er en spareform som lønner seg, sier banksjefen.

Samme beløp

Sparebanken NOR pleier å redusere terminbeløpene hver gang renta går ned, men Rønning forteller at banken får svært mange telefoner fra folk som ønsker å opprettholde det samme terminbeløpet.

- Mange synes det er fint at de raskere kan kvitte seg med lånet sitt. Renta er vanskelig å spå. Men skulle den stige igjen, er det ikke noe problem å forlenge løpetida på lånet igjen, sier Rønning. Da kan vi ha nytte av den ekstraordinære sparingen, mener han.

Men det er ikke bare penger å spare på å få lavere rente og kortere nedbetalingstid på lån. - Ikke glem at skatten øker med lavere rente, sier Rønning.

Setter vi for eksempel ned renta med 0,75 prosent på et lån på èn million kroner, øker skatten med 2100 kroner. Er lånet på 500000, blir skatteskjerpelsen 1050 kroner.

- Mange gjør nok lurt i å skaffe seg nytt skattekort. Når renta stadig blir lavere, blir det mer å betale til kemneren, minner Rønning om. Vi kan trekke fra 28 prosent av de rentene vi betaler på skatten.

- Det er utrolig surt å få baksmell. Når vi nå har hatt en serie med rentenedsettelser, kan det «balle på seg», sier Rønning. Han råder folk til å justere skatten i år, og forskuddsbetale før 1. april for i fjor.

Bedre betalere

Bankkundene er blitt mer pålitelige. På lån som er tatt opp de siste årene, har Sparebanken Nor nesten ikke registrert mislighold.

- Kombinasjonen av lav rente og lav arbeidsløshet har gjort at flere greier å betjene lånene sine. I tillegg anbefaler vi at kundene ikke låner mer enn to og en halv gang det de tjener. Banken mener også at alle som låner penger, bør ha så mye som 20 prosent i egenkapital.

- Ennå bør vi vente litt med å binde renta, men nå er det ikke lenge før det lønner seg, mener Rønning.