Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nedbør over hele landet: Slik blir væruka der du bor

Kun noen få steder slipper unna nedbøren.

TATT AV MONS:  Uværet «Mons» kom i forrige uke til Nord-Norge og tok med seg store mengder nedbør. Her holder ekstremværet på å bygge seg opp i Forvik i Vevelstad i Nordland. Til uka blir det ikke ekstremvær, men mye nedbør. Foto: Frode Meosli / NTB scanpix
TATT AV MONS: Uværet «Mons» kom i forrige uke til Nord-Norge og tok med seg store mengder nedbør. Her holder ekstremværet på å bygge seg opp i Forvik i Vevelstad i Nordland. Til uka blir det ikke ekstremvær, men mye nedbør. Foto: Frode Meosli / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regn, regn, og mer regn. Og litt snø. Slik blir været i store deler av landet i neste uke.

Et omfattende lavtrykk kommer til uka inn over fedrelandet.

- Et lavtrykk kommer inn over Norge fra tirsdag av og det blir nedbør i store deler av landet. Men Østlandet får betydelig bedre vær enn både sør og vest, sier vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt.

I Nord- og Midt-Norge er det indre Sør-Trøndelag og Nord-Troms som blir værvinnerne.

Les mer om din landsdel:

Regn og snø i Nord-Norge Lavtrykket som kommer inn over landet fra tirsdag, gir nedbør i Nord-Norge store deler av neste uke.

- Det blir vind fra sørlig og sørvestlig kant i uka som kommer. Det kommer perioder med nedbør i det meste av området, sier vakthavende meteorolog Trond Lien ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

Naturlig nok så blir det mildest på kysten, hvor han mener nedbøren vil komme som regn. Nordland ender opp med et blandingsvær, mens det er Finnmark som får det mest vinterlige været.

- Det blir gjennomgående ikke så veldig kald, med plussgrader sørover langs kysten. Men så blir det jo gradvis mer sludd innover i landet og snø i indre strøk. Kaldest blir det på Finnmarksvidda og i Øst-Finnmark, sier Lien til Dagbladet.

De som kommer best ut av den sørlige værtypen er fjordstrøkene i Finnmark og Nord-Troms.

STENGTE FJELLOVERGANGER:  Utfartsdagen fredag ble ødelagt av uvær. Og slik kan det også bli til uka, med stengte fjelloverganger mellom Øst- og Vestlandet. Her er Riksvei 7 ved Haugastøl-bommen er stengt for trafikk på grunn av ruskevær. Det var mye snø, snøfokk og dårlig vær. Foto: Statens vegvesen
STENGTE FJELLOVERGANGER: Utfartsdagen fredag ble ødelagt av uvær. Og slik kan det også bli til uka, med stengte fjelloverganger mellom Øst- og Vestlandet. Her er Riksvei 7 ved Haugastøl-bommen er stengt for trafikk på grunn av ruskevær. Det var mye snø, snøfokk og dårlig vær. Foto: Statens vegvesen Vis mer

- Der blir det litt bedre vær og mindre nedbør, sier meteorologen.

Én vinner i Midt-Norge Trøndelag og Møre og Romsdal påvirkes av lavtrykket og den sørlige værtypen på samme måten som Nord-Norge.

- Vi får perioder med nedbør. I den nordlige halvdelen av landet, så blir det mildest i Midt-Norge, altså Trøndelag, og kaldere jo lenger nord og øst du kommer, sier Lien.

Altså her som i nord: Regn ved kysten og snø i indre og nordlige strøk. Meteorologen sier imidlertid at indre Sør-Trøndelag kommer godt utav denne værtypen.

- De får som oftest bra vær når det er sånn og får nok gjennomgående litt bedre vær enn kyststrøkene. De vil få litt mindre nedbør, sier Lien til Dagbladet.

Helt ok for Østlandet Fra tirsdag så får hele landet en litt mer varierende værtype. For Østlandet betyr det litt nedbør her og der, med varierende skymengder og vind.

- Temperaturen går litt ned nå og holder seg under null fram til mandag veldig mange steder. Når den nye værtypen kommer, så får vi en liten temperaturstigning, sier Johnsen til Dagbladet.

Han sier indre strøk som for eksempel Kongsberg i Buskerud og Seljord i Telemark nok vil holde seg på minus uansett. Men i lavlandet kommer temperaturen over null.

- Det blir en blanding av regn, snø og sludd, uten at det blir veldig mye av noen av delene. I lavlandet blir det slapseføre - det er sånn typisk dårlig vinterføre, sier Johnsen til Dagbladet.

Han ser mulighet for bedring til neste helg, men tør ikke si det for sikkert. Men det er håp, altså. 
   Sørlandet med regn Fredag var det meldt full storm gjennom Agder-fylkene. Dette vil roe seg litt, men ikke helt. For lavtrykket vil nemlig ligge nærmere Sørlandet enn Østlandet, som også betyr at Sørlandet får mer nedbør, sier Johnsen.

- Mandal kan få 15 millimeter nedbør torsdag og kanskje 10 millimeter fredag. Hvis det blir så mye nedbør, så er det mulig at det blir liten storm eller sterk kuling helt ytterst på kysten, sier meteorologen.

Og han tror det meste av nedbøren, vil komme som regn.

- Du må komme deg et stykke inn i Agder-fylkene, for at nedbøren skal komme som snø. Som i Sirdal, sier Johnsen til Dagbladet.

Vestlandet og stengte fjelloverganger Også på Vestlandet er det nedbør i varslene.

- De får noe av det samme været som på Sørlandet. Det blir nedbør på store deler av Vestlandet og relativt mild luft, så mye av nedbøren kommer som regn. I Odda og på Voss så ser det ut som regn, for eksempel, sier Johnsen.

Han sier fjellområdene mellom øst og vest kan bli litt vanskelige utover uka, igjen.

- Folk er fortsatt ute og farter i helga og i fjellområdene kan det blitt litt vanskelig utover uka. Det gjelder de fleste fjellovergangene mellom Øst- og Vestlandet. Det blir som nå, med perioder med stengte veier på grunn av mye nedbør, vind og snøfokk, sier Johnsen til Dagbladet.