Nedbøren fyller opp kraftmagasinene

Forrige uke regnet det 70 prosent mer enn normalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forrige uke kom det 70 prosent mer nedbør enn normalt, og tilsiget til norske kraftmagasiner var tre ganger større enn normalt. Likevel økte strømprisen i Sør-Norge noe.

Norske vannmagasiner er nå 67,8 prosent fulle og nærmer seg «normalen» for årstiden på 75,8 prosent. Den siste uka økte fyllingsgraden med 0,6 prosentpoeng, rapporterer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
Vått og mildt
Det normale er at fyllingsgraden minker på denne tiden av året, men denne vinteren er det annerledes. Mildvær og mye nedbør har ført til at slunkne vannmagasiner i sommer har blitt fullere og fullere utover høsten og vinteren.

I Sørøst-Norge er magasinene nå 71,9 prosent fulle, I Vest-Norge 66,8 prosent fulle og i Midt- og Nord-Norge er magasinfyllingen ved utgangen av uke 50 på 63,1 prosent.

I Vest-Norge har det regnet spesielt mye den siste uka, og fyllingsgraden økte med 1,6 prosentpoeng. I Nord-Norge er det kaldere, og fyllingsgraden der gikk tilbake med 0,8 prosentpoeng. I den sørøstlige delen av landet var det en solid økning med 1,1 prosentpoeng.


Strømprisen
Ifølge NVE økte børsprisen på elektrisk kraft med 0,5 øre per kilowattime (kWh) i Sør-Norge, mens den falt med mellom 0,5 og 1 øre i andre deler av Norge, inklusive Midt- og Nord-Norge. Men Midt- og Nord-Norge har de siste ukene hatt en høyere strømpris enn resten av landet.

Det er fortsatt billigere å sitte med spotavtaler (markedspris) på strøm enn vanlige standardkontrakter. En markedsprisavtale med et påslag på 2,2 øre ga en gjennomsnittlig strømpris på 36,6 øre i uke 50. Forskjellen opp til en vanlig standard variabel strømavtale er nesten 6 øre, om en sammenligner med prisen de femten rimeligste landsdekkende leverandørene tilbyr for uke 1 i 2007. Dette betyr at de store forskjellene som var for et par uker siden, er i ferd med å jevne seg ut.

(NTB)

MYE MER ENN NORMALT: Kraftmagasinene fylles opp. Det kom 70 prosent mer nedbør enn normalt forrige uke. Foto: SCANPIX
MYE MER ENN NORMALT: Kraftmagasinene fylles opp. Det kom 70 prosent mer nedbør enn normalt forrige uke. Foto: SCANPIX Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer