Nedbrutt av tsunami-kritikken

Ikke Lindstrøms oppdrag å svare, mener UD.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjemte seg for sine egne

(Dagbladet.no): SISTE: Bjarne Lindstrøm har i ettermiddag sykemeldt seg på ubestemt tid, melder informasjonsrådgiver i UD, Eirik Bergesen.

Er sykemeldingen et resultat av tsunami-rapporten og kritikken mot ledelsen i UD?

- Ja, jeg føler ikke behov for å forklare denne meldingen ytterligere, svarer Bergesen.

Ledelsen i utenriksdepartementet ble nærmest slaktet av Reinås-utvalget, som gikk gjennom hvordan diplomater og byråkrater håndterte tsunami-katastrofen.

Selv har Utenriksdepartementets øverste embetsmann vært taus siden rapporten ble fremlagt. Han ønsker ikke å kommentere den ramsalte kritikken som har rammet lederstilen hans.

Tar sin del av ansvaret

Lindstrøm har likevel tatt kritikken svært tungt. Den sterke følelsesmessige reaksjonen skal være en av grunnene til at han ikke har kommentert rapporten. Lindstrøm har bare vært delvis på jobb de siste dagene og svarer ikke på henvendelser.

TØFFE DAGER: - Vårt beredskapssystem er ikke dimensjonert for en slik situasjon, sa utenriksråd Bjarne Lindstrøm på pressekonferanse i desember. Lindstrøm er  svært lei seg over at UD ikke klarte å hjelpe tsunami-ofrene og tar kritikken svært personlig. Foto: TRULS BREKKE
TØFFE DAGER: - Vårt beredskapssystem er ikke dimensjonert for en slik situasjon, sa utenriksråd Bjarne Lindstrøm på pressekonferanse i desember. Lindstrøm er svært lei seg over at UD ikke klarte å hjelpe tsunami-ofrene og tar kritikken svært personlig. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

- Nei, han er opptatt hele dagen, opplyser utenriksrådens sekretær.

Pressetalsmann Eirik Bergesen vil ikke si noe om utenriksrådens reaksjon på kritikken av UDs ledelse. Men Bergesen medgir likevel at Lindstrøm har tatt kritikken innover seg.

- Det er ingen tvil om at Lindstrøm er like lei seg som alle andre over av vi ikke strakk til. Han er lei seg for at de mange som trengte hjelp, ikke fikk det og tar sin del av ansvaret. Alle i UD tar ansvar, vi tar kritikken dypt alvorlig, sier Bergesen.

- Hvorfor vil ikke Lindstrøm kommentere den delen av kritikken som rammer ham?

- I utgangspunktet har utenriksminister Jan Petersen ønsket å profilere denne saken og ta alt ansvar. Det er ikke tradisjon for at byråkratene uttaler seg, sier Bergesen.

Taus Lindstrøm blir demonisert

Pressetalsmannen avviser at Petersen har gitt Lindstrøm noen form for munnkurv.

- På ingen måte, men Petersen tar det politiske ansvaret og vil profilere saken personlig. Det er ikke nedfelt i organisasjonsstrukturen i UD at utenriksråden uttaler seg.

- Er ikke UD blitt kritisert nettopp fordi man er altfor opptatt av organisasjonsstrukturen i stedet for å handle selvstendig?

- Jeg må nesten henvise til regelverket, sier Bergesen og legger til:

- Lindstrøm har vært tungt involvert i denne saken fra første stund og tar derfor kritikken veldig innover seg.

Bergesen mener at Bjarne Lindstrøm nærmest er blitt demonisert i enkelte oppslag fordi han ikke svarer på kritikken.

- Vi ser tydelig at dekningen bidrar til å mystifisere og demonisere en som ikke fortjener det. Man skaper en mystikk rundt ham og hevder at han gjemmer seg. Å ikke uttale seg er ikke det samme som å gjemme seg. Det er ikke utenriksrådens rolle å uttale seg. Slik har systemet alltid vært, og det er ikke et system som Lindstrøm personlig har skapt, sier Bergesen.

- Burde ikke Lindstrøm som toppsjef i UD svare på kritikken?

- Det er Jan Petersen som er sjef i UD, korrigerer Bergesen.

Ikke profilert

Bjarne Lindstrøm har vært øverste leder for Utenriksdepartementet i en årrekke. I den tidligere fasen av katastrofen var han tydelig fremme i mediebildet i håndteringen av katastrofen. Blant annet deltok han på fire av de store pressekonferane som ble holdt om tsunamien i romjula og på nyåret:

• 27.desember deltok Lindstrøm på pressekonferanse om tsunamien sammen med utenriksminister Jan Petersen.

• 29.desember deltok han på pressekonferanse.

• 30.desember deltok han på pressekonferanse.

• Også 3.januar deltok han i panelet under en pressekonferanse sammen med blant andre justisminister Odd Einar Dørum og helseminister Ansgar Gabrielsen.

- Utenriksråden var ikke profilert under tsunamien. Han deltok på pressekonferanser for å gi saksopplysninger og bistå utenriksministeren. Det er noe helt annet, sier Bergesen.

Avviste politiet

På onsdag skrev Dagbladet.no at Bjarne Lindstrøm avviste politidirektør Ingelin Killengreen og Politidirektoratets ønske om å overta oppgaven med å registrere savnede. Først flere dager senere ble en liste med svært ufullstendige opplysninger om savnede, overlevert til Kripos.

UD avviste ifølge Aftenposten også nærmest alle andre som ville samarbeide med UD om å hjelpe de katastroferammede: UD sa nei til reiseselskapene, Sjømannskirken og frivillige organisasjoner. I tillegg drøyde UD for lenge med å varsle andre departementer, som burde blitt trukket inn i arbeidet på et svært tidlig tidspunkt.

Kritikken mot UD ble høylytt allerede i romjula, noen få dager etter at tsunamien rullet inn over strendene i Sørøst-Asia, India og Sri Lanka. Derfor ble Reinås-utvalget nedsatt for å finne ut om det var grunnlag for kritikk eller ikke. Regjeringen utnevnte Lindstrøm til den attraktive stillingen som norsk ambassadør i London uten å vente på rapporten fra utvalget.

Sven Erik Svedman er ambassadør i Paris, men overtar stillingen som utenriksråd til høsten. Han kan vente seg mye oppmerksomhet fra både ansatte, politikere og medier på hvordan han leder departementet og om han klarer å skape en ny type organisasjon.