Aylar Lie vs. Petter Northug

Nederlag for Aylar i retten

Aylar Lie tapte søksmålet mot Petter Northug og forlaget Strawberry.

OSLO TINGRETT: Da Aylar Lie og Petter Northug møttes i Oslo Tingrett i forbindelse med Lies søksmål mot Strawberry publishing skjedde dette. Foto: Nina Hansen Video: Per Ervland. Reporter: Trym Mogen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aylar Lie (35) vant ikke fram i sitt søksmål mot Petter Northug (34) for krenkelse av privatlivets fred.

Det kommer fram i en avgjørelse fra Oslo tingrett torsdag.

Den tidligere glamourmodellen og pokerspilleren Aylar Lie krevde 100 000 kroner fra det tidligere langrennsesset og forlaget Strawberry Publishing.

Northug og Strawberry ble frikjent for opplysningene som omhandlet forholdet mellom skiesset og pokerspilleren i 2011 og 2012.

- En viktig dom. Denne avgjørelsen er langt viktigere enn det man kan ha fått inntrykk av gjennom media. Dette handler om retten til sin egen historie, i dette tilfellet retten til å imøtekomme private påstander om en selv som andre har brakt til offentligheten, sier forlegger Jonas Forsang i Strawberry Publishing til Dagbladet.

- Neppe veloverveid

Aylar Lie må ikke betale sakskostnader til motparten, og retten legger til grunn at saken har en prinsipiell karakter fordi den omhandler avveiningen mellom privatlivets fred og ytringsfrihet.

Aylar Lies advokat John Christian Elden mener dommen er balansert.

Han viser til at retten peker på at forlaget ikke hadde noe samtykke fra Aylar, men mener at Northugs uttalelse er holdbar etter at hun hadde uttalt seg om forholdet mellom dem.

- Retten fant saken tvilsom, og sa at partene må dekke egne saksomkostninger. Retten peker også på at publiseringen neppe var veloverveid, og at det ikke ga uttrykk for hele sannheten, sier Elden til Dagbladet.

- Vernet av ytringsfriheten

- URETTFERDIG: Lotte Hoel kjenner både Aylar Lie og Petter Northug privat, og forteller at hun ble sjokkert da hun leste det omstride avsnittet om Lie i Northugs bok «Min historie» fra 2018. Reporter: Trym Mogen. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Lie mener suksessbiografien «Min historie» fra høsten 2018 er en krenkelse av privatlivets fred. Opplysningene Lie saksøker Northug for ble tatt ut av boka kort tid etter publisering.

Northug-teamets hovedargument for at opplysningene ikke er rettsstridig, er at deler av innholdet ble omtalt av Aylar Lie i et intervju i 2012 og at Northugs uttalelse i boka er et tilsvar til dette.

Dette var retten enig i.

- Det er ikke rettsstridig av Northug å kommentere sin forståelse av forholdet etter at Lie offentlig har omtalt han (...). Det er i denne sammenheng en ytring som er vernet ytringsfriheten og retten til å skrive sitt liv, skriver tingrettsdommer Dagfinn Grønvik i avgjørelsen.

SEIER: For forlegger Magnus Rønningen (t.v.), Petter Northug og forlegger og forfatter Jonas Forsang. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SEIER: For forlegger Magnus Rønningen (t.v.), Petter Northug og forlegger og forfatter Jonas Forsang. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Dommeren skriver videre at omtalen av Lie og Northug skaffet boka ekstra publisitet, men at oppmerksomheten har økt etter at Lie tok opp saken. Retten mener det er sentralt at det er Northug selv som har kommet med opplysningene, og ikke en tredjeperson.

Provosert og sint

Avsnittet i boka, som omhandlet Northug og Lies forhold fra 2011, ble seinere fjernet fra boka. Lie sier hun var både provosert, sint og skuffet da hun ble kjent med opplysningene i boka.

Northug og hans forlag mener Aylar Lie var klar over, og delvis hadde samtykket til at opplysningene kom fram i boka.

Aylar Lie saksøkte forlaget og Northug kort tid etter at boka kom ut høsten 2018, et søksmål hun ikke vant fram med i forliksrådet i mai i fjor.

- Svært personlige

I RETTEN: Petter Northug og Aylar Lie møttes til rettsforhandlinger i Oslo tingrett 3. februar. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I RETTEN: Petter Northug og Aylar Lie møttes til rettsforhandlinger i Oslo tingrett 3. februar. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Aylar Lies advokater mener imidlertid at forliksrådet la feil bestemmelse - bestemmelsen om ærekrenkelse - til grunn da de frifant Northug og forlaget.

- Det er svært personlige, sensitive opplysninger. Det gir ikke tilskudd til noe offentlig debatt, sa Lies advokat John Christian Elden under forhandlingene i Oslo tingrett.

Northug forklarte i retten at han ikke leste boka før den ble trykket og fortsatt ikke har det. Boka ble til etter flere samtaler med forfatter Jonas Forsang, som også forklarte seg i retten.

- Det er særs krenkende at han kommer med opplysningen uten å ha lest den, sier Elden om Northug.

- Ingen bagatell

Northug og Strawberrys advokat var enig i at opplysningene Northug kom med i utgangspunktet er private.

- At han ikke skal få ytre seg om forhold Aylar Lie selv har framsatt i offentligheten er svært problematisk og ikke noe bagatell. Retten til tilsvar og imøtegåelse er vesentlig ved ytrings- og informasjonsfriheten, sa Helle i retten.

Forlaget nekter for at omtalen av Aylar var et PR-stunt, og mener det ikke var sentralt i boka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer