Nederlag for Bush

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush måtte til slutt gi opp sin motstand mot lovforslaget fra senator John McCain som forbyr amerikansk sivilt og militært personell å behandle fanger på en brutal og nedverdigende måte. McCain som satt fem år som krigsfange i Vietnam, fikk så sterk støtte både i Senatet og Representantenes Hus at det ville ha vært nytteløst for Bush å nedlegge veto mot lovforslaget som nå har store muligheter til å bli gjeldende lov.

Avslutningen på denne saken ble like absurd som forhistorien har vært pinlig. Presidenten inviterte sin mangeårige rival McCain til Det hvite hus for å takke ham for et lovforslag Bush har bekjempet med alle midler i mange uker. Amerikansk lovgivning er en innfløkt prosess, og McCains seier er ikke uten problematiske sider. Hans lovforslag er i øyeblikket knyttet sammen med andre forslag som blant annet svekker rettighetene internerte fanger nå har fått til å prøve sine saker i det sivile, amerikanske rettssystemet.

Avisa The New York Times skriver på lederplass at det er uforståelig at de politiske institusjonene i USA ikke vedtar et rent og klart forbud mot tortur. Punktum. De politiske manøvrene rundt denne saken er både avskyelige og avslørende. Helt sentrale politikere har vist at de ikke føler seg grunnleggende forpliktet av prinsippene som er nedfelt i menneskerettighetserklæringen og andre siviliserende konvensjoner. I stedet arbeider for eksempel visepresident Dick Cheney for å snikinnføre en lovfestet adgang for CIA til å pine fanger under forhør.

Det er like urovekkende at justisministeren kommenterer vedtaket av McCains forbud mot nedverdigende fangebehandling med formuleringer som tyder på at definisjonen av hva som i framtida skal betraktes som tortur, er både flytende, situasjonstilpasset og begrenset til påføring av «svært alvorlig» smerte. Blir grensa for hvor sterkt forhørere kan plage en fange da satt ved «alvorlig smerte»? Og hva betyr i tilfelle det når det gjelder slag, spark, nesten drukning og de andre forhørsmetodene som nå er tatt i bruk?

En hel verden ble sjokkert av de flirende fangevokterne som stablet nakne fanger med hetter over hodet i haug i Abu Ghraib. Feilen disse vokterne gjorde i sine oppdragsgiveres øyne, var at de ble avslørt. McCains lovforslag er et skritt i riktig retning bort fra dette, men det er dessverre grunn til å frykte at McCains riktige intensjoner vil bli utvannet.