Nederlag for de liberale i Canada

De tre opposisjonspartiene slo seg sammen mot regjeringa, og nyvalg kan bli holdt allerede i januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Måndeder av politisk uro i Canada toppet seg i natt. Da bestemte de tre opposisjonspartiene for å gå sammen om et mistillitsforslag mot den sittende liberale regjeringen og statsminister Paul Martin. Mistillitsforslaget ble vedtatt med 171 mot 133 stemmer i det kanadiske House of Commons, skriver CNN.com.

Det blir derfor nyvalg i Canada tidlig neste år. Statsminister Martin skal i løpet av tirsdag sette datoen for valget, som vil avgjøre om 12 års regjering med sentrum-venstre-partiet Liberal Party er slutt.

En større korrupsjonssak har hengt over den sittende regjeringen i lengre tid. Regjeringspenger ble brukt i reklamebyråer som skulle fremme kanadisk samhold i den fransktalende provinsen Quebec. Det meste av pengene gikk til selskaper som hadde forbindelser med regjeringen, og lite arbeid ble egentlig gjort frå firmaene. Statsminister Martin måtte gå ut med offentlig beklagelse på vegner av regjeringen, og partiet hans måtte betale vel 1,1 millioner dollar til staten.

Opposisjonen i Canada består av et konservativt parti, et venstrevridd nydemokratisk parti og seperatistpartiet Bloq Quebecois. The Conservatives leder, Stephen Harper, kalte nattens mistillt til regjeringen «en historisk begivenhet».

- Dette er ikke bare slutten på ei sliten, retningsløs, skandaleomsust regjering. Det er også starten på ei ny, lys framtid for dette flotte landet, sa Harper.

NEDERLAG:Den kanadiske statsminster Paul Martin må vinne folkets tillit på nytt. De tre opposisjonspartiens mistillitsforslag mot Martins mindretallsregjering ble vedtatt med 171 mot 133 stemmer natt til tirsdag.