EKSTRAORDINÆRT: Rogaland KrF holdt lørdag et ekstraordinært fylkesårsmøte i forkant av partiets ekstraordinære landsmøte 2. november. Her er KrF-nestleder Olaug Bollestad under møtet på Clarion Energy Hotell i Stavanger.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
EKSTRAORDINÆRT: Rogaland KrF holdt lørdag et ekstraordinært fylkesårsmøte i forkant av partiets ekstraordinære landsmøte 2. november. Her er KrF-nestleder Olaug Bollestad under møtet på Clarion Energy Hotell i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

Fylkesårsmøte i Rogaland KrF:

Nederlag for Knut Arild Hareide: Rogaland KrF vil at partiet skal gå inn i Solberg-regjeringen

Bare én av 16 Rogaland-delegater til KrFs landsmøte vil ifølge NTB følge partilederens råd.

Under Rogaland KrFs ekstraordinære fylkesårsmøte i dag ble det klokka 16 vedtatt en resolusjon om å gå inn i Høyre/Frp/Venstre-regjeringen til statsminister Erna Solberg.

Partileder Knut Arild Hareides forslag om å gå inn i en regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet falt, med bare 43 av 135 delegater på fylkesårsmøtet.

Møtet har i ettermiddag også valgt ut 15 delegater, blant 23 kandidater fra nominasjonskomiteen, til det ekstraordinære KrF-landsmøtet 2. november. Ifølge NTB er anslagsvis er seks av kandidatene på Hareides side.

NTB skriver rett etter at avstemmingsresultatet ble offentliggjort at bare en av kandidatene som ble valgt vil følge Hareides råd.

På landsmøtet skal Rogaland stille med 16 av de 193 landsmøtedelegatene.

Partileder Knut Arild Hareides ønske er å danne regjeringssamarbeid med Sp og Ap. Dersom Knut Arild Hareide vinner kampen i KrF, blir Jonas Gahr Støre statsminister.

I forkant av skjebnedagen 2. november holdes ekstraordinære fylkesårsmøter over hele landet om spørsmålet. Fylkesårsmøtet i Rogaland er det første som holdes. I tillegg til å velge delegater skal fylkesårsmøtene også avgjøre om de skal binde delegatene på landsmøtet til å stemme for et bestemt syn.

Sterk motstand

I Rogaland er motstanden mot å samarbeide med venstresiden stor, men ifølge Stavanger Aftenblad har Ap-vennlige krefter mobilisert for at Hareide skal bli hørt.

I forkant av det ekstraordinære KrF-landsmøtet deltar også Hareide og de to nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad på en rekke møter i KrFs fylkeslag i oktober.

Blant annet besøkte de et godt besøkt medlemsmøte i Trondheim i begynnelsen av måneden.

På møtet i Trøndelag tok en rekke lokale KrF-ere ordet. Tilhengerne av Hareides linje pekte på at KrF får mest gjennomslag for kjerneverdier som fellesskap og menneskeverd i samarbeid mot venstre.

Foretrekker venstresiden

Hareide forklarte hovedårsakene til at han har anbefalt et regjeringssamarbeid med Sp og Ap.

- Når alternativet er å samarbeide med den moderate delen til venstre, mener jeg det er å foretrekke framfor å samarbeide med det som er ganske langt til høyre, sa han.

Men Bollestad ser det annerledes.

- Det er problematisk for meg å gå inn i en mindretallsregjering, med SV som et ytterpunkt på den ene siden som vi må forholde oss til i Stortinget, sa hun.