Nederlag for Krekar

Lagmannsretten tror mulla Krekar fortsatt er en lederskikkelse i Ansar al-Islam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retten blåser i at nesten alle Økokrims vitner er rettsløse fanger hos, eller arbeider for, erkefienden PUK. Økokrim-leder Erling Grimstad ville i går ikke gi noen kommentar til kjennelsen, som må ses på som en sårt tiltrengt seier etter en rekke nederlag i Krekar-saken. Krekar blir dermed fengslet for fire uker med brev- og besøkskontroll. Lagmannsretten konkluderer stikk motsatt på samtlige punkter i forhold til tingrettens beslutning mandag 5. januar - om å løslate mulla Krekar.

Innflytelse

Lagmannsretten mener: At mulla Krekar trolig har en sentral posisjon i Ansar al-Islam fremdeles, og har reell innflytelse over organisasjonen. Lagmannsretten mener det er grunn til å mistenke organisasjonen for å drive terrorvirksomhet.At det er fare for at mulla Krekar vil forsøke å stikke av dersom han blir løslatt. At påstandene om at vitneuttalelsene ble gitt under spesielle forhold, ikke har avgjørende vekt. At det ikke gjør noe at Økokrim har kontakt med utenlandske etterretnings- og politiorganisasjoner i en sak som denne. Konklusjonen er at lagmannsretten finner skjellig grunn til mistanke om at Krekar har gjort seg skyldig i alvorlige forbrytelser. Hele kjennelsen kan du lese på www.dagbladet.no.

Hemmelige dokumenter

Opprinnelig ønsket Økokrim å holde de nye dokumentene som ble framlagt for lagmannsretten hemmelige fram til 27. januar, men følte seg presset til å levere dem i et forsøk på å få snudd beslutningen om løslatelse. Fortsatt er en mengde dokumenter holdt hemmelige for Krekar og hans forsvarer. Hovedpunktene i siktelsen mot mulla Krekar er medvirkning til forsøk på drap, samt inngåelse av forbund med henblikk på drap.

Anker til Høyesterett

Krekars forsvarer, Brynjar Meling, påkjærer nå fengslingssaken til Høyesterett. Han mener lagmannsretten har begått konkrete feil i sin behandling av saken.

HØYESTERETT: Mulla Krekar og hans forsvarer, Brynjar Meling, påkjærer kjennelsen i lagsmannsretten til Høyesterett.