Nederlag for kroatiske nasjonalister

Kroatias 18 måneder gamle demokratiske regjering vant en knusende seier over den nasjonalistiske opposisjonen i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med 93 stemmer for og 36 stemmer imot kan sosialdemokraten Ivica Racan konstatere at han har et solid mandat for sin erklærte samarbeidsvilje med FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia.

Avstemningen skjedde etter en 12 timers maratondebatt, der en rekke nasjonalistiske parlamentarikere i perioder forlot nasjonalforsamlingen i protest mot regjeringens planer om å utlevere to krigsforbrytertiltalte kroater til Haag.

Tilfreds

- Jeg er fornøyd. Det er viktig at landets øverste organer viser forståelse for situasjonen, sa statsminister Racan etter avstemningen.

Men nasjonalforsamlingen vil fortsette å diskutere om det er i samsvar med grunnloven å samarbeide med krigsforbryterdomstolen på den måten regjeringen vil, etter at det nasjonalistiske partiet HDZ krevde det satt på dagsordenen.

Debatten, samt debatten om en mulig folkeavstemning, gjør at en ny sammensetning av regjeringen først vil være klar i september, ifølge Racan.

- Vi begynner å få dårlig tid. Vi må vente til en regulær sesjon 15. september, sa Racan ifølge det kroatiske nyhetsbyrået Hina.

Liberal splittelse

Racan krevde full støtte til regjeringen fra det sosialliberale partiet HSLS, som utløste den politiske krisen da partiets fire ministre forlot regjeringen i protest mot samarbeid med krigsforbryterdomstolen. Partiets leder gikk også av.

Men de fleste HSLS-representantene i nasjonalforsamlingen stemte likevel for regjeringen.

De to som krigsforbryterdomstolen vil ha utlevert, er etter alt å dømme de to generalene Rahim Ademi, en etnisk albaner, og Ante Gotovina. Begge betraktes som kroatiske helter for sin ledelse av krigen mot serbiske separatister i 1995.

Statsminister Racan sa til nasjonalforsamlingen at han ville samarbeide, men også at han ikke var enig i tiltalen mot de to. Han har derfor skrevet et skarpt brev til sjefaktor Carla Del Ponte og klagd over flere punkter i tiltalene mot de to ettersøkte, forklarte han.

- Samarbeid betyr ikke at vi støtter tiltalen. Men uten samarbeid klarer vi ikke å forsvare sannheten, sa Racan.

(NTB)