Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nederlag for Ludvigsen i retten

Anket hele dommen på fem og et halvt års fengsel, men lagmannsretten nekter full behandling. Varsler anke til Høyesterett.

DØMT: Tidligere fiskeriminister og fylkesmann Svein Ludvigsen (73) ble i juli dømt til fem og et halvt års fengsel av Nord-Troms tingrett for seksuelle overgrep mot tre personer gjennom misbruk av sin stilling. Han anket hele dommen, men Hålogaland lagmannsrett vil ikke behandle hele anken. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix
DØMT: Tidligere fiskeriminister og fylkesmann Svein Ludvigsen (73) ble i juli dømt til fem og et halvt års fengsel av Nord-Troms tingrett for seksuelle overgrep mot tre personer gjennom misbruk av sin stilling. Han anket hele dommen, men Hålogaland lagmannsrett vil ikke behandle hele anken. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix Vis mer

Lagmannsretten har sagt ja til å behandle anken over straffeutmålingen mot tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen, men vil ikke behandle mer enn ett av tre tiltalepunkt.

Ifølge NRK lar Hålogaland lagmannsrett Ludvigsen få prøvd punktet om at han skal ha forledet en asylsøker som var lettere psykisk utviklingshemmet til sex.

Punktene som ikke skal behandles på nytt, omfatter at Ludvigsen skal ha forledet to andre unge asylsøkere til å få sex. Blant annet gjelder dette den hovedfornærmede i saken, melder kanalen.

SE TV: Svein Ludvigsen er dømt til fem års fengsel. Dagbladets kommentator John Olav Egeland mener omtalen av saken er drepende for den tidligere fylkesmannen og fiskeriministeren. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Anker til Høyesterett

Tidligere fylkesmann og fiskeriminister Svein Ludvigsen (72) måtte i Nord-Troms tingrett før sommeren svare for påstander om at han har misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med tre unge, enslige asylsøkere.

Ingen av de ulike postene i tiltalen har en strafferamme over seks år, og dermed kunne lagmannsretten nekte en anke fremmet for ny full behandling dersom den mener anken ikke vil føre fram, noe retten nå altså har gjort.

Hans forsvarer Kai Vaag sier til Dagbladet at de vil anke beslutningen til Høyesterett.

- Vi er overrasket over beslutningen om bare å behandle en del av saken. Beslutningen vil bli anket til Høyesterett. Det er vår oppfatning at Ludvigsen verken har misbrukt sin stilling eller kan dømmes for menneskehandel og at såvel tingrett og lagmannsrett tar feil i sin vurdering. Dette må Høyesterett i siste instans avklare. Det er flere forhold i Ludvigsens anke som lagmannsretten ikke har tatt stilling til.

Tre unge asylsøkere

Alle de tre fornærmede har forklart at Ludvigsen initierte kontakten og kom med tilbud om bolig, jobb og penger. Mennene har også forklart at de fryktet at den tidligere fylkesmannen i Troms kunne ta fra dem oppholdstillatelse og statsborgerskap.

Svein Ludvigsen har hele tida nektet straffskyld på alle punkter og anket dommen umiddelbart da den falt i juli i år.

De tre fornærmede rettet oppreisning- og erstatningskrav på nesten 1,2 millioner kroner.

Svein Ludvigsen ble dømt til å betale 743 000 i oppreisning til de fornærmede.

Over flere år

Forsvarerne, Per Zimmer og Kai Vaag, la på sin side ned påstand om at Ludvigsen frifinnes på alle punkter i tiltalen, også for alle erstatningskrav som fremmes. De har gjennom rettssaken forsøkt å så tvil om de fornærmedes forklaringer, og omtalte anklagene som overdrevet og usannsynlige.

SE TV: Svein Ludvigsens forsvarer Kai Vaag forteller om de to siste ukene i retten. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

En 25 år gammel mann forklarte seg i retten om titalls tilfeller av seksuell omgang over seks år, noe Ludvigsen har nektet for. Han har imidlertid erkjent tre tilfeller av seksuell omgang med mannen, men hevder at dette skjedde først etter at han var ferdig som fylkesmann i 2014.

- Alle de tre gangene har vært frivillig. Uten trusler. Slik jeg oppfattet det, og i ettertid ser det, ville vi begge to, sa den tidligere fylkesmannen under sin forklaring.

25-åringen ga på sin side en rystende og detaljert forklaring om gjentatte overgrep på Ludvigsens hytte, hjem, hoteller og på fylkeshuset. Han hevder at Ludvigsen sa han var bestevenn med kongen. Påtalemyndigheten har blant annet lagt fram et bilde fra et hotellrom i Oslo i november 2017, som viser oralsex.

Ludvigsen ble dømt etter tiltalen for dette forholdet, og lagmannsretten vil ikke ta opp dette spørsmålet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling