Nederlag for miljøet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag skal Stortinget ta sin beslutning i gasskraftsaken. Det er en beslutning med rekkevidde langt ut over spørsmålet om regjeringen Bondevik vil overleve også denne dagen. Det er flertall på Stortinget for å bygge gasskraftverk med dagens tilgjengelige teknologi. Hvis ikke noe uventet skjer, vil stortingsmøtet ende med et vedtak i samsvar med flertallets vilje. Det er dermed ikke sagt at slike gasskraftverk noen gang blir bygd. Veien fram til byggestart er både lang og usikker.
  • Vi har hele tida vært motstander av slike kraftverk. Norge har store reserver å hente både på enøk-satsing, i alternative energiformer og ved enkle tiltak for å redusere sløsingen og forbruket av strøm. Andre land ligger langt foran oss på disse områdene. Når vi i tillegg vet at det bare er et tidsspørsmål før utslippsfrie gasskraftverk kan bygges, er det oss ubegripelig at flertallet vil gi grønt lys for sterkt forurensende kraftverk. Det skal til og med skje mange år før en kvoteavtale er på plass.
  • Særlig er vi skuffet over Arbeiderpartiets råkjør i denne saken. Partiet var i ferd med å skaffe seg en hardt tiltrengt miljøprofil under Gro Harlem Brundtland. I programmet for inneværende periode går partiet inn for at det norske elforbruket skal basere seg på fornybare energikilder. Dette hovedpunktet i programmet, som ble oppfattet som en stor miljøseier på landsmøtet i 1996, er nå helt glemt. Det demonstrerte nestleder Hill-Marta Solberg her i avisa i går. Det er en tragisk utvikling i vårt største parti. Men verst er selvsagt de miljøkonsekvensene det kan få.
  • Så ivrig er flertallet etter å få satt sin vilje ut i livet, at det ikke bare vil pålegge regjeringen å omgjøre sin helt lovlige beslutning i ankesaken over SFTs vedtak, men også forandre loven hvis det viser seg nødvendig for å få bygd gasskraftverk. Det ene kravet kan innebære et pålegg om å bryte loven. Det andre bør være like uakseptabelt, og da er det vanskelig å tenke seg at dagens møte i Stortinget ikke ender i regjeringskrise.