Nederlag for Orderud-dommer

De tre fotografene som ble bortvist fra Orderud-forhandlingene etter å ha tatt bilde av en rettsbetjent, vant saken i Eidsivating lagmannsrett i dag. Dermed må dommer Trond Våpenstad avfinne seg med at fotografene kan jobbe som normalt i Nes herredsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lagmannsretten har også bestemt at staten ved Nes herredsrett må betale kroner 2.500 til Dagbladets utviste fotograf og det samme beløpet samlet til P4s og Scanpix' fotografer.

- Den avgjørelsen er helt uproblematisk for meg, men jeg vil ikke kommentere den, sier sorenskriver Trond Våpenstad til Dagbladet.

- Angrer du på at du brukte så sterke ord?

- Jeg sa vel også den gangen at det var litt sterkt sagt. Jeg hadde ikke planlagt å bruke de ordene. Men jeg angrer ikke på at jeg reagerte sterkt - det var helt betimelig å reagere på det som skjedde, sier Trond Våpenstad.

Opphevet

For rundt fire uker siden ble tre fotografer utvist fra Orderud-forhandlingene i Frogner grendehus etter at de tok bilder av en rettsbetjent som fikk et alvorlig illebefinnende i rettssalen.

Dommer Trond Våpenstad var meget misfornøyd med de tre fotografenes opptreden, og en enstemmig domstol bortviste fotografene fra rettssalen og pressesenteret for resten av forhandlingene. I dag ble denne utvisningsbeslutningen opphevet av Eidsivating lagmannsrett.

 • Utvisningsbeslutningen oppheves.
 • I saksomkostninger for lagmannsretten betaler staten v/Nes herredsrett 2.500 kroner til Dagbladets fotograf.
 • I saksomkostninger for lagmannsretten betaler staten v/Nes herredsrett 2.500 kroner til P4 og Scanpix' fotograf.

  «Mangelfullt utviklede sjelsevner»


  Det oppstod kaotiske forhold i rettssalen i Frogner grendehus torsdag den 26. april. En rettsbetjent fikk et alvorlig illebefinnende, og tre fotografer som befant seg i pressesenteret løp inn i rettsalen og tok bilder av hendelsen.

  Dagbladets fotograf tok tre eksponeringer av en gruppe mennesker som sto rundt en liggende person noen meter inne i lokalet. Rettens administrator, sorenskriver Trond Våpenstad, luftet sin misnøye ved flere anledninger i de påfølgende minuttene. Fotografer fra bildebyrået Scanpix og P4 tok også bilde. Ingen av redaksjonene brukte bildene.

  Neste dag innledet Våpenstad rettsforhandlingene med nye kraftsalver mot fotografene. Han mente blant annet at de tre fotografene hadde «mangelfullt utviklede sjelsevner».

  Etter lunch bortviste en enstemmig domstol de tre fotografene fra rettssalen og pressesenteret for resten av forhandlingene.

  Men i dag har Eidsivating lagmannsrett bestemt at de tre fotografene igjen kan jobbe som normalt under rettssaken.

<B>TAPTE I EIDSIVATING:</B> Dommer Trond Våpenstad utviste tre fotografer fra Orderud-saken den 26. april i år. Nå har Eidsivating lagmannsrett bestemt at fotografene får jobbe igjen.