Nederlag for Sharon

Den israelske statsministeren Ariel Sharon led et personlig nederlag da hans parti Likud søndag vedtok at det aldri vil gå med på opprettelsen av en palestinsk stat vest for elva Jordan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedtaket reflekterer et syn som lenge har vært vanlig blant medlemmer av partiet og ikke minst hos statsministeren selv, nemlig at det allerede eksisterer en palestinsk stat og at denne heter Jordan.

Sharons motstand mot forslaget gikk heller ikke på innhold, men på tidspunkt og på dets politiske konsekvenser. Han mente et slikt vedtak ville føre til økt internasjonalt press.

- Et slikt vedtak er farlig for Israel og vil bare øke presset på oss, sa Sharon. Han forsikret dessuten sine partifeller om at en palestinsk stat var et ikke-tema så lenge volden i regionen fortsatte.

Led nederlag

Sharon forsøkte derfor å få partiets så kalte sentralkomité på rundt 2.600 medlemmer til å utsette voteringen over forslaget. Utsettelsesforslaget led nederlag i en skriftlig avstemning. 59 prosent av dem som avga stemme gikk imot statsministeren.

Deres stemme blir oppfattet som en støtteerklæring til Sharons rival og utfordrer, tidligere statsminister Benjamin Netanyahu. Det var nemlig han som fremmet forslaget.

Da resultatet ble klart forlot Sharon forsamlingslokalet. Det endelige vedtaket som utelukker en palestinsk stat i de okkuperte områdene vest for elva Jordan, ble vedtatt ved håndsopprekning. Bare tre partimedlemmer stemte imot.

Evig trussel

Netanyahu begrunnet sin motstand mot opprettelsen av en palestinsk stat med at den hele tiden vil være en trussel mot Israels eksistens. Derfor mener han at palestinerne aldri burde få nyte godt av alle de rettighetene internasjonal anerkjennelse fører med seg.

- Selvstyre: ja. Stat: nei, sa Netanyahu ifølge nettutgaven til avisa Ha'aretz.

Palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat fordømte Likuds vedtak og sa det var en trussel mot fredsprosessen.

- Dette er ikke en krig mot terror, men en krig for å fortsette å bestemme over 3,3 millioner palestinere. Det er veldig farlig, og jeg håper verden vil forstå hvem vi har med å gjøre, sa Erekat til CNN.

- Hvor mange palestinere vil våkne i morgen og si: Vi har ingenting å tape, spurte Erekat.

Anerkjenner Israel

Mens Likud kjølte ned et allerede blåfrossent fredshåp, sa Arafat at han anerkjenner Israels rett til å eksistere som jødisk stat.

- Vi håper at vi vil få en palestinsk stat som lever side ved side med Israels jødiske stat, sier Arafat i et intervju med den amerikanske fjernsynskanalen CNN. Søndag kveld ga Israel Arafat tillatelse til å besøke flere byer på Vestbredden. Allerede mandag planlegger Arafat å besøke Jenin og Nablus.

Israels generalkonsul i New York, Alon Pinkas, sier til CNN at han ikke tar Arafats uttalelser alvorlig fordi den palestinske lederen har et «rulleblad».

I den egyptiske badebyen Sharm el-Sheikh oppfordret lederne for Syria, Egypt og Saudi-Arabia til fred. De tre lederne gjentok at de avviser all vold og at de oppriktig ønsker fred.

I Washington uttalte en talsmann for Bush-administrasjonen at presidenten fremdeles støtter opprettelsen av en palestinsk stat, som lever side ved side med Israel.

Skrinla Gaza-operasjon

Israel skrinla søndag planer om en militæroperasjon mot militante palestinere i Gaza. Diplomatisk press og politisk uenighet skal være årsaken til skrinleggingen.

Men forsvarsminister Binyamin Ben-Eliezer sa at avgjørelsen ikke må tolkes som unnfallenhet overfor «terrorisme».

- Vi forbeholder retten til å angripe når vi vil og hvordan vi vil, punktum, sa Ben-Eliezer.

(NTB-Reuters-AFP)

UTFORDRER: Tidligere statsminister Benjamin Netanyahu vil ha jobben til Ariel Sharon.