- KJENTE RISIKOEN: Dette bildet fra 23. juli 1995 viser den daværende nederlandske statsministeren Wim Kok  som snakker med menn fra FN-styrkene i Zagreb etter at de kom fra Bosnia. Retten mener styrkene kjente risikoen da de sendte serbisk-muslimske menn ut av den trygge sonen. Foto: AFP PHOTO / ANP / TOUSSAINT KLUITERS
- KJENTE RISIKOEN: Dette bildet fra 23. juli 1995 viser den daværende nederlandske statsministeren Wim Kok som snakker med menn fra FN-styrkene i Zagreb etter at de kom fra Bosnia. Retten mener styrkene kjente risikoen da de sendte serbisk-muslimske menn ut av den trygge sonen. Foto: AFP PHOTO / ANP / TOUSSAINT KLUITERSVis mer

- Nederland ansvarlig for drap i Srebrenica

Selv om de opererte under FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En domstol i Nederland har funnet den nederlandske stat skyldig i tre muslimske menns død under Srebrenica-massakren i 1995.

Nederlenderne var ansvarlige for FNs «trygge sone», da bosnisk-serbiske styrker tok seg inn i det og drepte 8000 bosnisk-muslimske menn og gutter.

Dommen er overraskende, og det er første gang et stat holdes ansvarlig for sine troppers handlinger når de har arbeidet i regi av FN, skriver BBC News.

- Skulle ikke ha overgitt dem Tre muslimske bosniere som jobbet for Dutchbat (de nederlandske FN-styrkene) var blant de mange tusen som søkte tilflukt i det FN-kontrollerte området. To dager etter at Ratko Mladic og hans menn tok seg inn i Srebrenica skal de nederlandske styrkene ha presset de tre mennene ut av området.

En av mennene var styrkenes lokale tolk, og også hans bror og far skal ha blitt drept under massakren. Det er slektninger av de drepte som har tatt saken til retten, og myndighetene må nå betale erstatning til de etterlatte.

- Retten mener den nederlandske stat er ansvarlig for disse mennenes død fordi Dutchbat ikke skulle ga overgitt dem, sier en talskvinne for retten til BBC News.

Kjente til risikoen « Dutchbat hadde vært vitne til flere episoder hvor bosnisk-serberne mishandlet eller drepte mannelige flyktninger utenfor området. Nederlenderene visste derfor at mennene var i stor fare hvis de forlot området», heter det i dommen.

I 2008 ble staten frifunnet i samme sak av en annen rett nettopp fordi styrkene opererte i regi av FN. Den nye dommen kan fortsatt ankes til høyeserett.

- Det faktum at staten enedelig holdes ansvarlig for denne feige handlingen er et lite stykke rettferdighet for ofrenes familier, sier Sabaheta Fejzic, som mistet sønnen og mannen i Srebrenica, til Reuters.

Utvist fra retten Tirsdag ble Ratko Mladic utvist fra rettsmøtet i Haag på grunn av stadige avbrytelser av dommeren og fordi han pratet med publikum på galleriet mens dommeren leste fra tiltalen for folkemord under krigen i Bosnia-Hercegovina 1992-95.

Den aldrende generalen står tiltalt i krigsforbryterdomstolen for å ha ledet styrkene i angrepet på Srebrenica. Han er også tiltalt for den lange beleiringen av Sarajevo som varte i 44 måneder.

UTVIST: General Ratko Mladic står tiltalt i krigsforbryterdomstolen i Haag. Han ledet de bosnisk-serbiske styrkene i angrepet på Srebrencia i juli 1995. Tirsdag ble den aldrende generalen utvist fra retten fordi han stadig avbrøt dommeren og fordi han snakket med publikum på galleriet mens dommeren leste fra tiltalen. Foto: REUTERS/Valerie Kuypers/ANP/Pool
UTVIST: General Ratko Mladic står tiltalt i krigsforbryterdomstolen i Haag. Han ledet de bosnisk-serbiske styrkene i angrepet på Srebrencia i juli 1995. Tirsdag ble den aldrende generalen utvist fra retten fordi han stadig avbrøt dommeren og fordi han snakket med publikum på galleriet mens dommeren leste fra tiltalen. Foto: REUTERS/Valerie Kuypers/ANP/Pool Vis mer