Nederland bekrefter munn- og klovsyke

Nederland kjemper for å begrense utbruddet av munn- og klovsyken. Det nederlandske landbruksdepartementet bekrefter å ha funnet fire tilfeller av sykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Departementet sier at fire kyr som ble slaktet i byen Olst øst i Nederland, hadde sykdommen. Det var på gårsdagens møte i EUs stående veterinærkomité at Nederland meldte om mistanke om munn- og klovsyke. I dag ble mistanken bekreftet.

- Vi er ikke overrasket, sier underdirektør i Landbruksdepartementet Yngve Torgersen.

- Vi mente at situasjonen var usikker.

Avviste EU-kritikken

I går kritiserte representanter fra EU-kommisjonen Norge for importforbudet. Kommisjonen mener at EUs egne tiltak er gode nok. EU har nedlagt eksportforbud for kjøtt- og melkeprodukter fra Storbritannia og Frankrike.

Norge ble bedt om å oppheve importforbudet snarest, men dette ble avvist av den norske delegasjonen. De understreket at forbudet blir revurdert to uker etter at det ble innført, det vil si 27. mars. Da skal Veterinærinstituttet og Dyrehelsetilsynet nok en gang gi departementet råd om hva Norge bør gjøre videre.

- Sånn som vi har forbudet vårt i dag, så får det ingen effekt at det er oppdaget munn- og klovsyke i Nederland, sier Torgersen til Dagbladet.no.

- Men det kan ha effekt på det faglige rådet vi skal få tett oppunder den 27.

Han vil ikke spekulere i om importforbudet nå kommer til å bli forlenget.

Slakt i Nederland

En talsmann for det nederlandske departementet sier at fire kuer som ble slaktet i byen Olst øst i landet, hadde munn- og klovsyke.

Gården ved Olst ble onsdag tømt for besetningen på rundt 60 kyr og 20 sauer. Alle klovdyr i en omkrets av 1 kilometer fra gården skal slaktes.

EU har nå innført eksportforbud på kjøttprodukter fra Nederland.

SMITTEFARE: Veterinæren trekker en sau over et jorde ved Unthank i England. Sauen ble slaktet for å forsøke å stoppe spredningen av munn- og klovsyke. Men nå har smitten likevel nådd Nederland. Foto: SCANPIX/AP