KRISERAMMET: Island ble alvorlig rammet av finanskrisen høsten 2008. Foto: REUTERS/Ints Kalnins/SCANPIX
KRISERAMMET: Island ble alvorlig rammet av finanskrisen høsten 2008. Foto: REUTERS/Ints Kalnins/SCANPIXVis mer

Nederland beskylder Island for løgn

Før sammenbruddet i oktober 2008.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Den nederlandske sentralbanksjefen Nout Wellink anklager Islands regjering for å ha løyet om tilstanden i landets bankvesen før sammenbruddet i oktober 2008.

I et TV-overført vitnemål til en kommisjon som undersøker kredittkrisen, sa Wellink at han snakket med den islandske sentralbanksjefen i september 2008.

Han ble da fortalt at den islandske sentralbanken advarte regjeringen et halvt år før kollapsen om en potensielt farlig situasjon for landets banker.

- Jeg håpet i det lengste at de bare ikke oppfattet det, men etter det jeg hørte fra min kollega om at han advarte dem flere måneder før, må jeg ærlig talt si at jeg tror de løy til meg, sa Wellink.

Den islandske bankkollapsen rystet den globale finanssektoren, og hundretusener av kunder i Nederland og Storbritannia tapte sine penger da den islandske nettbanken Icesave gikk over ende.

Myndighetene i de to landene betalte dem det de hadde tapt mot at Island kompenserte dem for tapet - til sammen rundt 5 milliarder dollar.

Islands Allting vedtok i august at pengene skal tilbakebetales, men det er fortsatt ikke enighet mellom Island, Storbritannia og Nederland om vilkårene.


(©NTB)