Nederland bidro til folkemord

Nederlandske offiserer gjorde seg medskyldige i folkemordet i Srebrenica ved å utlevere tusener av bosniske muslimske sivile til de serbiske beleiringsstyrkene. En omfattende rapport kaster skygge over Nederlands rolle i den verste massakren på europeisk jord siden annen verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere 7000 muslimer fra den bosniske byen Srebrenica skal ha bli henrettet av bosnisk-serbiske styrker i løpet av noen få julidager i 1995. Byen sto under den nederlandske FN-styrkens beskyttelse, og var to år i forveien utpekt som såkalt «trygg sone».

Tusenvis av bosniske muslimer hadde i månedene før beleiringen søkt tilflukt i Srebrenica-enklaven, men de 200 dårlig utrustede nederlandske soldatene hadde ingen klare instrukser om hvordan de skulle forholde seg til flyktningene.

Delaktighet

I en stadig mer kaotisk situasjon ble 5000 muslimske flyktninger til sist utlevert i bytte mot 14 FN-soldater som serbiske styrker hadde tatt som gisler.

I går offentliggjorde den nederlandske regjeringen en 7600-siders rapport som avdekker FN-styrkenes delaktighet i de serbiske beleiringsstyrkenes folkemord på den muslimske sivilbefolkningen.

Direktør for Institutt for Krigsdokumentasjon Hans Blom, som brukte seks år på å utarbeide rapporten for regjeringen, mener FN og Nederland opptrådte meget kritikkverdig.

«De lett bevæpnede soldatene ble sendt på en fredsbevarende operasjon til et område hvor fred var fraværende,» bemerker Blom i rapporten. Soldatene dro til Bosnia-krigen på et uklart oppdrag som skulle øke Nederlands internasjonale prestisje, og fikk heller ikke nødvendig FN-støtte til å kunne forsvare byen, sier rapporten.

Nasjonal skyldfølelse

Både krigsforbryterdomstolen i Haag og en komité i Paris gransker nå Srebrenica-tragedien på ny.

Flere av FN-soldatene som voktet den muslimske enklaven i 1995 har vitnet i den pågående rettssaken mot den bosnisk-serbiske generalen Radislav Krstic.

Rapporten vil trolig forsterke skammen som mange nederlendere alt føler over landets framtredende rolle i det sju år gamle folkemordet.

PÅ FLUKT: Muslimske kvinner, barn og eldre flykter fra den FN-beskyttede enklaven i Srebrenica i 1995. Store deler av byens mannlige befolkning ble massakrert i et av de verste folkemordene siden annen verdenskrig.